Igazán hasznos funkciókkal bővül az Android N

A szerencsés Nexus tulajdonosok már nagyban tesztelhetik az Android N fejlesztői kiadását, és elég sok új funkció előkerült, amelyekkel a Google megpróbálja utolérni a mobilgyártók UX-ét (felhasználói élmény).

A “stock” Android rendszer mindig is a gyorsaságáról és a puritánságáról volt híres, kevesebb funkció, de sokkal fluidabb működés. Sok nagy gyártó ezzel ellentétben a saját képére formálta az Android felületét, és nagyon sok hasznos dolgot integráltak bele, amik az évek során már-már alap elvárásnak számítottak, mégsem tartalmazta ezeket a gyári rendszer. Ezeket a funkciókat persze szépen lassan beépítik a Google-féle stock Androidba. Ilyen például a több ablakos mód, a gyors alkalmazásváltó funkció (a gomb dupla nyomásásra az előző alkalmazásra ugrik), de például az egykezes mód még várat magára. Ezeknek azért kicsit olyan szaguk van, mint amikor a Windows Phone sokadik kiadásában az volt a feature, hogy lehet egyéni csengőhangot beállítani… áll leesik és kérdez: “Eddig nem lehetett?”.

unicode-9

Vagy éppen megreformálják a hangulatjeleket, ami talán nem is az ő dolguk lenne. És Ó mily innováció, készülj fel… számológép ikon az értesítési sávban, illetve a személyes kedvencem: “Összes törlése” gomb az alkalmazásváltóban….

nexus2cee_calc-728x464

Na, szóval ilyen apró léptekkel követi a Google az LG UI-t, vagy akár a Samsung TouchWiz felületét. Persze ezek mellett azért jut némi innovációra is idő, ilyen például az értesítések átszabása, a közvetlen üzenetküldés lezárt képernyőről, vagy az alkalmazások értesítéseinek testreszabhatósága. Egy hatos skálán határozhatjuk meg, hogy melyik applikáció mikor zavarhat minket és milyen módon.

  • Soha ne jelezzen
  • Csendben húzza meg magát az értesítések alján
  • Csendben jelenjen meg az értesítés
  • Értesítések engedélyezése megjelenítéssel és hanggal (valószínűleg ez lenne a normál szint)
  • Ugorjon fel a kijelzőre és zenéljen is
  • Ugorjon fel a kijelzőre hanggal, és kerüljön az értesítési lista elejére

160310082151-android-n-notification-780x439

A TOP 10 újdonságot ez a videó mutatja be:

Forrás: Android Police

Szólj hozzá