Így fejlődött a játékok grafikája 55 év alatt

A Data Radar egy tizenegy perces videóban foglalta össze az elmúlt 55 év videojátékainak grafikai fejlődését. Az egyszerű pár bites játékoktól eljuthatunk az utóbbi évek lélegzetelállító újdonságaihoz.

Bár valószínűleg kevesen vannak köztünk, akik játszottak az összes játékkal vagy konzolollal, azonban biztosan számos régi emléket hoz majd elő a videó. Az első játék a sorban az 1962-es Spacewar!, amit a legendás Pong követ. Innen pedig már nincs megállás a Mario játékokon, a Tomb Raideren, GTA és Elder Scrolls franchiseon keresztül eljuthatunk az idei év üdvöskéjéhez, a Horizon: Zero Dawn-hoz.

Az biztos, hogy 55 év alatt elmondhatatlan változásokon ment keresztül a játékvilág. Az egyszerű pixelekkel történő pingpongozástól eljutottunk a néha már szinte fotórealisztikus grafikákkal operáló játékokhoz. Nem csak a látvány, de a hanghatások és az egész játékélmény is hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Természetesen ehhez kellett az a technológia, ami lehetővé tette ezt a fejlődést. Kezdetben már a néhány színnel operáló játékok is nagy újdonságnak számítottak, majd megérkeztek az első 3D-s játékok. Az korai 3D-nél még a karakterek és a tárgyak 2D-s sprite-okként jelentek meg, mint például az Elder Scrolls sorozat első részeiben. Az első ismertebb teljes 3D játék a Quake volt. Majd a 3D-s technológia fejlődésével egyre fejlődtek mind a karakterek, mind pedig a környezet. Viszonylag új dolog már a karakterek arcjátéka is. Az elmúlt pár évben pedig ugrásszerű fejlődésnek lehettünk szemtanúi.

Furcsa visszanézni akár néhány évvel ezelőtti játékainkra és rácsodálkozni, hogy az anno gyönyörűnek számító karakterek ma sokszor már szinte bántóan csúnyák és darabosak. Azt is érdemes megfigyelni, hogy mennyit változott a színek használata és a hangulati elemek összhangja az utóbbi években.

Forrás: Youtube

Szólj hozzá