Nyugdíjazná az IBM a jelenlegi RAM technológiát

Egy jelentés szerint az IBM kutatórészlege olyan optikai memória-technológiát fejlesztett ki, ami akár örökre a múltba száműzheti a jelenlegi RAM egységeket és flash tárhelyeket, amiket okostelefonokhoz is használnak. 

Nagyon érik már, hogy valamit villantson a mobilos világ, mert kicsit olyan érzésem van – és talán még másoknak is -, hogy egy csöppet helyben topog a telefonos iparág. Kicsit mindig gyorsabb, kicsit erősebb, de az igazán nagy dobások mintha mostanában elmaradnának.

Az IBM kutatószekciója PCM modulokra cserélné a jelenlegi RAM megoldásokat, ami lényegében egy optikai tárhelyet takar, ami alkalmas a rendszermemória, illetve a flash háttértár helyettesítésére. A PCM (Phase-Change Memory, azaz Fázisváltó Memória) előállítását eddig túl drágának találták az okostelefonokban való hasznosításhoz. A technológia elektromos feszültséget használ az adatok írásához, illetve olvasásához, amelyek egy amorf üvegen találhatóak.

A PCM elve nem forradalmi, hiszen alapjában véve ezt a metódust használtuk évtizedeken keresztül az optikai lemezek esetében is. Az IBM csak arra jött rá, miként lenne lehetséges lecsökkenteni a gyártási költséget, és arra is kitaláltak egy megoldást, hogyan lehet cellánként 3 bitnyi adatot lementeni, akár magasabb környezeti hőmérséklet mellett. Az IEE International Memory Workshop keretein belül Párizsban be is mutatták az újdonságot, ami így kemény riválisa lehet ár/érték arányban a DRAM moduloknak.

A RAM-mal ellentétben a PCM nem veszíti el a tárolt adatot kikapcsolt állapotban, így a flash tárolóval kiegészítve villámgyors cache produkálására lenne képes. Magyarul, ha az eszköz operációs rendszerét egy PCM alapú tárolóra installáljuk, az képes lesz pillanatok alatt bootolni. Az alábbi videóból kicsit jobban is megismerhetjük a technológia mibenlétét, bár az értelmezéshez némi angol tudás nem lesz hátrányos.

PhoneArena

Szólj hozzá