Egyre nagyobb bajban a Huawei

A Huawei háza táján néhány hete látszólag még minden rendben volt, és az elmúlt években történő hatalmas mértékű növekedésüknek köszönhetően már a Samsung előzését helyezték kilátásba a mobilpiacon. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy Trumph kirántotta a szőnyeget a lábuk alól, és hatalmas bajba kerülhetnek.

A sztorit valószínűleg már mindenki ismeri, hiszen az egész nagyjából a kínai törvényekre vezethető vissza, melyek szerint a kínai kormány bármikor kötelezheti a hazai vállalatokat az adatszolgáltatásra. Ennek köszönhetőn a hihetetlen mértékben növekedő vállalat már nemzetbiztonsági kockázatot jelentett az USA szerint, ezért azonnal megtiltották a Huaweinek az 5G hálózat fejlesztését, ám ez csak a kezdet volt.

Hirtelen a semmiből jött az újabb csapás, miszerint a Google megvonja tőlük a Android licenszt, ez pedig hihetetlenül nagy érvágás lesz a kínai vállalatnak. A jelenleg forgalomban lévő készülékeket állítólag nem érinti, ám a mostantól legyártott mobilokra és tabletekre már nem telepíthetik fel a Google alkalmazásait, így többek között a Play áruház, a Google Maps, a Gmail, a YouTube és a Chrome sem kerülhet rájuk.

A hírek szerint ez azonban csak a kezdet, hiszen további cégek is a bojkott mellett döntöttek. Olyan óriások hátrálnak ki mögülük, mint az Intel, a Qualcomm, vagy a Microsoft. Ezáltal nem csak szoftveres téren kerülhetnek gondba, de a termékekhez szükséges hardverek beszerzése is problémát okozhat majd. Így gyakorlatilag minden téren támadást indítottak a Huawei ellen, amelynek egyelőre megtippelni sem lehet, hogy mi lesz a vége.

A cég szinte a világ minden táján jelen van valamilyen formában. A távközlésben pont annyira komoly szerepet vállal, mint amilyen komoly vásárlói erővel rendelkezik hardveres téren, és rengeteg pénzt hagy többek között az USA-ban is. Abban is biztosak lehetünk, hogy Kína nem fogja szó nélkül hagyni a dolgot, és ellenlépéseket tesznek majd, amelynek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek szinte minden téren.

Forrás: TheVerge

Szólj hozzá