SIM kártyás okosórák: 3 népszerű típus magyar menüvel!

Az okosórák között egy speciális kategóriát képviselnek a SIM kártyás típusok, amelyek gyakorlatilag önmagukban is képesek kiváltani egy telefont. Ebben a cikkben összeszedjük, hogy miket kell tudni ezekről a készülékekről, mire kell figyelni a vásárlásnál, és hogy egyáltalán milyen lehetőségeink vannak, ha ilyen terméket szeretnénk venni.

Mi az a SIM kártyás okosóra?

Először is tisztázzuk a fogalmat. Egy okosórára akkor mondjuk, hogy SIM kártyás, ha van benne SIM foglalat. Egy tulajdonképpen egy apró hely a házon belül, ahová a hálózati kártyát be tudjuk tenni. A legtöbbször a hátlap levétele után találjuk meg ezt, néha az akkumulátor alatt, de bizonyos típusokat nem lehet szétszedni, ezeknél valahol oldalt szokott lenni a kártya fogadónyílása. Mindez nagyon hasonlóan működik, mint a mobiloknál, ami nem meglepő, hiszen ezek az apró szerkezetek tulajdonképpen kisméretű telefonok.

A legtöbb okosóra egyébként nem rendelkezik SIM foglalattal, ezek leginkább az okostelefonok mellé használhatók kiegészítőként, önmagukban kevésbé hasznosak.

Mire jó egy ilyen okosóra?

A normál okosórákkal ellentétben a SIM kártyás típusokkal önállóan is lehet telefonálni, illetve az SMS-eket kezelni. Nem kell hozzájuk mobil, kizárólag az okosórát kell magunkkal vinnünk, hogy elérhetőek maradjunk bárhol, bármikor.

A legfontosabb előnyök tehát az alábbiak:

 • Telefonhívások indítása önállóan
 • Telefonhívások fogadása önállóan
 • SMS-ek fogadása önállóan

Ezek mellett a legtöbb típus tudja a telefonkönyvet kezelni (megjelenítik a névjegyeket), mutatják a hívásnaplót (bejövő, kimenő és nem fogadott hívások), illetve bizonyos modelleknél SMS-ek küldése is lehetséges, bár az apró kijelző miatt problémás lehet az üzenet beírása.

Összességében tehát azt tudja egy ilyen okosóra, amit a régebbi, egyszerűbb mobiltelefonok (úgynevezett “butatelefonok”).

Ezek persze csak az alapok, az ilyen óráknak számos egyéb funkciója szokott lenni, és természetesen nem csak önállóan használhatók, hanem telefonnal párosítva is. Ilyenkor kijelzik a mobilunk értesítéseit, az innen beérkező hívásokat és SMS-eket, illetve kihangosításra is alkalmasak, hiszen van bennük hangszóró és mikrofon.

A további funkciók már az adott típustól függenek, a legtöbb okosóra méri az aktivitást, lehet bennük pulzusmérő, alvásfigyelő, sport módok, és rengeteg egyéb hasznos opció.

Bevált magyar menüs, SIM kártyás okosórák 2021-ben

Ha esetleg ilyen készüléket keresel, akkor mutatunk pár népszerű magyar nyelvű típust!

Semicor Nova gyerek okosóra

A Semicor Nova egy gyerekeknek szánt nyomkövetős okosóra, ami megmutatja a szülőknek a készülék pontos helyzetét, ráadásul telefonhívások lebonyolítására is alkalmas, ugyanis van benne SIM kártya foglalat.

A strapabíró okosórához tartozó nyomkövető alkalmazás elérhető Androidra és iPhone-okra, és magyar nyelvű, akárcsak az óra menüje. Az újdonság most 44.990 Ft-os akciós áron rendelhető limitált darabszámban.

G4 Smart okosóra

A G4 Smart az olcsó ára ellenére egy viszonylag nagy tudású okosóra, ami számos dolgot tud az önálló telefonálás mellett. Nem csak SIM kártyát, hanem microSD memóriakártyát is tehetünk bele, és vannak különböző multimédiás funkciói, mint a képnéző és a zenelejátszó, sőt, egy apró kamerát is kapott. Utóbbi persze kis felbontású, nem kell sokat várni tőle.

Ez a típus Android telefonokkal kompatibilis, és csatlakozás után tudja a szokásos dolgokat, mint az értesítések kijelzése, vagy a mobilunk hívásainak kihangosítása. Természetesen van benne telefonkönyv, hívásnapló, illetve számos egyéb funkció, mint az ébresztő, a számológép, a naptár, a mozgásemlékeztető vagy a lépésszámláló.

Bemutató videó:

A G4 Smart okosóra jelenleg 27.990 Ft-os áron vásárolható meg akcióban ingyenes szállítással, ajándék második szíjjal és 1 év magyarországi garanciával.

G4 Pro okosóra

A G4 Pro sok mindenben hasonlít az előbb említett G4 Smart-ra, itt egy szép, kerek IPS kijelzőt, valamint cserélhető szíjat kapunk, és a magyar menü is adott. Néhány multimédiás funkció itt kimaradt (kamera, képnéző, zenelejátszó), cserébe viszont kapunk más extrákat.

A G4 Pro nagy előnye, hogy van benne pulzusmérő, valamint stopper, ráadásul már nem csak Android telefonokkal, hanem iPhone-okkal is kompatibilis. Kijelzi tehát a hívásokat és az értesítéseket, és a kihangosítás is működik vele. Ezek mellett van 3-féle választható üzemmód (Telefon mód, Okoskarkötő mód és Óra mód), attól függően, hogy éppen mennyire van szükségünk az okos funkciókra.

További funkciók:

 • Figyeli az aktivitásod, számolja például a megtett lépéseket, az elégetett kalóriákat, és a pulzusod is méri
 • Vezérelheted vele a mobilod zenelejátszóját és kameráját.
 • Egyebek: telefonkönyv, hívásnapló, üzenetek, ébresztő, számológép, stopper, stb.

A G4 Pro egy bevált, minőségi okosóra, az ára 35 ezer Ft környékén alakul ingyenes szállítással. Egy munkanapon belül feladják, tehát villámgyorsan megkapod, és itt is jár az egy év teljes körű magyarországi garancia, valamint extra szíjat is adnak hozzá. Kérhető fém szíjjal is, de ez feláras. További részletek, aktuális ár és megrendelés az alábbi linken:

+1. Fuse Pro okosóra

A Fuse Pro rengeteg hasznos funkcióval bír, és két nagy előnye van az előbbiekhez képest: vízálló az IP67-es tanúsítvány szerint, ami ritka a SIM kártyás típusoknál, illetve van benne GPS-vevő, ami jól jöhet sportolásnál (futás, séta, túra vagy kerékpározás) a megtett útvonal mentésére és a sebesség pontosabb számítására.

Ez a készülék is magyar menüs, tehát külföldi nyelvtudás nélkül is használható, és természetesen önmagában is képes kiváltani egy telefont, vagyis indíthatunk róla, illetve fogadhatunk is hívásokat.

További funkciók:

 • Napi aktivitásmérés
 • Pulzusmérés
 • Stopper és időzítő
 • Barométer
 • Iránytű
 • Telefonkönyv
 • Távoli zene és kamera vezérlés
 • stb.

További részletek és megrendelés az alábbi linken:

Kell másik SIM kártyát venni?

Fontos kérdés ezeknél az okosóráknál, hogy milyen SIM-mel érdemes használni őket. Alapvetően három lehetőség van:

 • Nem veszel új SIM-et, az elsődleges kártyáddal használod, ami a telefonodban is van. Ennek az előnye, hogy nem változik a telefonszámod, de egyszerre csak egy készülékben lehet a kártya, tehát mindig cserélgetni kell, ha a mobiloddal is használod.
 • Vehetsz egy külön SIM-et az okosórába (pl. egy olcsó feltöltőkártyás csomaggal), a régebbi pedig maradhat a mobilodban. Ilyenkor nem kell cserélgetni a kártyát, de azt óra más telefonszámon lesz hívható.
 • Rendelhetsz egy társkártyát a szolgáltatódtól. Ilyenkor lesz két SIM-ed, ugyanazzal a telefonszámmal, ami sok szempontból praktikus lehet. Ennek a részleteivel kapcsolatban érdeklődj a szolgáltatódnál.

Persze fontos újra kiemelni, hogy nem kötelező kártyával használni ezeket az órákat, azt is megcsinálhatod, hogy a telefonodban van a SIM, és az órával csatlakozol a telefonra, ebben az esetben is tudsz hívásokat bonyolítani az órán, de csak ha a mobilod hatótávon belül van.

Ha pedig valakinek nincs telefonja, csak egy ilyen okosóra, akkor természetesen rá nem vonatkozik ez a pont, hiszen csak egyetlen SIM-re lesz szüksége, amit az órával használ. Ez érvényes akkor is, ha például valaki gyermeknek vesz ilyen órát telefon helyett.

Előnyök és hátrányok

SIM kártyás okosórák előnyei

 • Telefon nélkül is használhatók, önállóan lehet velük hívásokat indítani és fogadni.
 • Megkapod az SMS-eket is, ehhez szintén nem szükséges telefont csatlakoztatni.
 • Mindig elérhető leszel, akkor is, ha nincs nálad telefon.
 • A telefonodat otthon hagyhatod, elveszítheted, az órád azonban mindig a karodon lesz.

SIM kártyás okosórák hátrányai

 • A kisebb tudású okosórákhoz képes általában rövidebb az üzemidő, ezeket a legtöbb esetben 1-2 naponta kell tölteni, mint a mobilokat.
 • A SIM kártyás modellek között alig találni vízálló típust, mivel itt vannak plusz nyílások (SIM hely, hangszóró, mikrofon), amiknek nehéz megoldani a szigetelését. Van viszont kivétel, mint például a Fuse Pro.

Hálózati típusok

A hálózat típusát tekintve a legtöbb ilyen készülék a második generációs (2G), vagyis GSM hálózatokat használja, és ez tökéletesen elég is a hívások és az SMS-üzenetek lebonyolításához. Az hétköznapi értelemben viszont ezek nem tudnak az Internetre csatlakozni, nem alkalmasak például böngészésre vagy e-mailezésre. Ehhez már szükséges egy okostelefon, vagy egy nagyobb tudású okosóra, bár a kis kijelzőn ezek a tevékenységek egyébként is elég korlátozottak lennének.

Léteznek 3G-s és 4G-s okosórák is, de ezeken a legtöbbször valamilyen komolyabb operációs rendszer fut (pl. Android). Míg a 2G-s órák olyanok, mint egy egyszerű mobil (“butatelefon”), addig a 3G-s és 4G-s típusok általában már miniatűr okostelefonoknak tekinthetők. A gyakorlatban azonban ezek többsége nem annyira bevált típus (főleg az olcsóbb modellek), mivel egy apró kijelzőn nehézkes egy nagyobb tudású, bonyolultabb rendszer kezelni. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen okosórák általában jóval vastagabbak a 2G-s társaiknál, mivel többet fogyasztanak, és nagyobb akkumulátorra van szükségük.

A fentiek miatt a cikkben leginkább a 2G-s okosórákat vettük alapul, amelyek alapvetően telefonálásra lettek kitalálva. A felsorolt típusok is ebbe a kategóriába tartoznak.

Ezekre még mindenképpen figyelj oda:

Kártyafüggetlen okosórát vásárolj, ami bármilyen szolgáltató kártyájával működik. A cikkben említett típusok természetesen függetlenek, ezeknél nem lesz ilyen gond.

Milyen SIM kártyát fogad az okosóra?

Alapvetően három méretű kártya létezik:

 • Mini SIM (normál SIM-nek is nevezik a köznyelvben): Ez a legnagyobb, régen volt elterjed a mobiloknál, ma már nem igazán használják.
 • Micro SIM: Közepes méret, már ezzel is egyre ritkábban találkozni.
 • Nano SIM: Manapság ez az elterjedt, a legtöbb okosórába is ilyen kell. Ez a legkisebb méret.

A szolgáltatók manapság olyan kártyát adnak egyébként, amiből többféle méretben is kitörhető a SIM, és a plusz darabokat lehet használni átalakítóként, ha esetleg valahová nagyobb méret szükséges.

E-SIM: Ez a legmodernebb verzió, itt nincs is valós kivehető kártya, csak egy beépített chip a készülékben, amihez hozzárendeli a szolgáltató a telefonszámot. Egyelőre még nincs elterjedve, de később egyre több eszközben lesz ilyen. Okosórák esetében is felbukkant már, de most még nagyon ritka.

Android vagy iOS kompatibilis?

 • Ha önállóan szeretnéd használni, az okosórát, akkor nem számít, hogy milyen mobilokkal működik együtt.
 • Ha Android mobilod van, akkor szintén nem lesz gondod, hiszen az Apple termékeit leszámítva gyakorlatilag minden okosóra működik Androidos telefonokkal.
 • Ha iPhone-od van, akkor bizony már nehezebb a helyzet, mert iOS rendszerrel már sokkal kevesebb óra működik. Persze vannak iOS kompatibilis típusok is, mint a fentebb említett G4 Pro, de oda kell figyelned erre.

Kapcsolódó cikk:

Végszó

Összességében elmondható, hogy nagyon hasznosak tudnak lenni a SIM kártyás okosórák, de természetesen nem kell mindenkinek ilyet vennie. Azoknak ajánljuk ezeket, akik a telefonjuk nélkül is elérhetőek akarnak maradni, vagy esetleg több telefonszámuk (több kártyájuk) is van, amit aktívan használnak. Utóbbi esetben az egyik lehet a telefonban, a másik pedig az órában.

Más esetben választhatsz hagyományos okosórát, de gondold át alaposan, hogy milyen funkciókra van szükséged, és tudatosan vásárolj.

Kapcsolódó cikkek:

Techlabor.hu

Szólj hozzá