Megérkeztek az iPhone 16 Pro modellek

Több érdekességet is bejelentettek az Apple mai bemutatóján, de kétség kívül az új 16 Pro és Pro Max készülékek azok, amelyek leginkább megérdemlik a figyelmet. Az újdonságok bivalyerős A18 Pro lapkakészlettel, Kamera Vezérléssel, és a gyártó szerint hatalmas előrelépéssel az akkumulátor-üzemidőben lépnek a világító deszkákra.

Kapunk új elsődleges kamerát, új ultraszéles látószögű egységet, és 5x telefotó modult az alap Pro modellen is. A titán kialakítást nem bolygatta az Apple, amely szerint a készülékek a valaha legvékonyabb kijelző körüli keretekkel rendelkeznek, legyen szó bármilyen korábbi termékükről is.

Az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek fekete, natúr, fehér és sivatagi titán árnyalatokban kerülnek forgalomba. Az előrendelés szeptember 13-án kezdődik, a kiszállítás pedig szeptember 20-án indul. A sima Pro modell nálunk Magyarországon 128 GB-os háttértárral 449 ezer, a Pro Max pedig 599 ezer forintról indul, és szerencsére a legolcsóbb Max változat is 256 GB-os.

Az Apple Intelligence, ahogy a pletykák is sejtették, nem lesz alapértelmezetten beépítve a készülékekbe. Helyette majd a jövő hónapban lesz egy, szerencsénkre ingyenes szoftverfrissítés, amely már tartalmazza a mesterséges intelligencia-funkciócsomagot, de azt csak amerikai angol nyelven lehet majd igénybe venni, nálunk, az Európai Unióban nagyon nem, még amerikai angol nyelven sem.

A funkciókészletben ott lesznek az írási eszközök, amikkel szempillantás alatt meg lehet változtatni egy adott szöveg stílusát, újra lehet írni azokat, ott lesz a hangfelvétel, az átírás, az összefoglaló meg a fejlettebb és újratervezett Siri.

Hamarosan gépeléssel is kommunikálhatunk majd Sirivel, ha nem szeretnénk fennhangon utasításokat kiadni neki, vagy kéréseket feltenni. Ezt követően az év további részében és az azt követő hónapokban újabb funkciók debütálására lehet majd számítani. Ilyen lesz például az Image Playground, amely lehetővé teszi képek és emojik generálását.

A Siriben az lesz a jó, hogy képes lesz a saját személyes kontextusunkat felhasználni, személyre szabott információk gyűjtéséhez, és képben lesz azzal, hogy mi van a megjelenítőn, ezáltal jobban megérti majd, hogy mégis mit szeretnénk majd tőle. Azért kíváncsi leszek, hogy a Fájlok alkalmazásban képes lesz-e 5 képet egyszerre átnevezni, és számozással megkülönböztetni. Bocsánat, elkalandoztam. A ChatGPT is részét képezi majd a rendszernek – az Open AI modellje már képes erre, csak fizetni kell érte – majd valamikor később, de azt egyelőre nem közölték, hogy erre egészen pontosan mikor kerül sor.

Lássuk a hardveres részleteket!

Az iPhone 16 Pro immár 6,3 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik, a Pro Max képernyőjét pedig 6,9 hüvelykesre növelték. A képernyőket új generációs Ceramic Shield oltalmazza, ami valójában még mindig nem kerámia. Állítólag kétszer olyan kemény, mint bármi, ami valaha okostelefon kijelzőjét oltalmazta. Adná magát a feltételezés, hogy a Corning megoldásaihoz hasonlítják ezt a bevonatot, de ha ez így van, akkor ez a kijelentés az Apple részéről eléggé erős. Reméljük egyébként, hogy így van, és kevesebb embert látunk majd törött kijelzős iPhone-nal rohangálni a Bulinegyedben.

Az Apple szerint 20%-kal jobb tartós teljesítményre lesznek képesek újdonságai, és mindez a hőelvezetés és az energiahatékonyság javításának köszönhető. A telefonok belsejében második generációs, 3 nm-es gyártási eljárással készülő A18 Pro lapkakészlet teljesít szolgálatot, amely egy új, 16 magos Neural Engine-t is magába foglal. A rendszermemória sávszélessége 17%-kal jobb lett a korábbiakhoz képest, és ez a grafikus gyorsításra is jótékonyan fog hatni, amely akár 20%-kal is gyorsabb lehet, mint az előző generáció.

Az összes iPhone 16 kapott egy Kamera Vezérlés nevű funkciót, ami igazából nem is funkció, hanem egy hardveres elem. Egy gomb, ami nem is igazán gomb, hanem hardver és szoftver átgondolt integrációjának az eredménye. Egy érintésérzékeny felületről van szó, amely haptikus visszajelzés révén képes a kattintás élményét kelteni. A vezérlőelem részét képezi egy nagy pontosságú érzékelő, amely a könnyű és az erősebb nyomások, illetve gesztusok felismerésére.

Ezt a vezérlőt a kamera applikációban lehet használni: zoomolásra, mélységélesség beállítására, és valamikor később egy kétlépcsős exponáló funkciót is kapni fog. A fejlesztők számára is megnyitják a lehetőséget, hogy úgy integrálják ezt a vezérlőt alkalmazásaikban, ahogyan csak szeretnék. Valamikor még az idén megérkezik az úgynevezett Visual Intelligence, amelynek segítségével a gomb kattintását követően információkat gyűjthetünk azokról a dolgokról, amikre ráfordítjuk a telefonok kameráit.

Azonosíthatunk dolgokat, állatokat, plakáton lévő rendezvényeket adhatunk a naptárunkhoz, és ehhez hasonlók. Indíthatunk Google-kereséseket, és ChatGPT-nek is tehetünk fel kérdéseket bármivel kapcsolatban, amit éppen a kamerán keresztül szemlélünk.

A hardver részét képezi egy új, 48 megapixeles elsődleges kamera, amely gyorsabb és hatékonyabb a gyártó szerint, quad-pixel szenzorral, 4K 120 fps videórögzítéssel Dolby Vision HDR-ben, amely a gyártó szerint még soha nem volt okostelefonon.

Az Apple nulla exponálási késleltetést ígér a 48 megapixeles ProRAW és HEIF képeknél. Mindkét iPhone 16 Pro modell képes térbeli fényképeket is készíteni videók mellett. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy 4 új, a gyártó szerint stúdióminőségű mikrofon került az okostelefonokba.

A 16 Pro és Pro Max modellek képesek csatlakozni a műholdakhoz, hogy szöveges üzeneteket, emojikat küldjenek, illetve fogadjanak, iMessage és SMS révén, olyan helyzetekben vagy területeken, ahol nincs mobilhálózati vagy Wi-Fi-lefedettség.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá