Az Epic Games újabb pert indít a Google és a Samsung ellen

Az Epic Games, a népszerű Fortnite játék fejlesztője, újabb trösztellenes pert indított a Google és a Samsung ellen az Egyesült Államokban. A vállalat azt állítja, hogy a két technológiai óriás összejátszott, hogy ellehetetlenítse a harmadik féltől származó alkalmazásboltok, mint például az Epic Games Store működését a Samsung okostelefonokon.

A per középpontjában a Samsung “Auto Blocker” nevű funkciója áll, amely az Android 14 és a One UI 6.1.1 frissítésekkel debütált. Ez a funkció alapértelmezetten blokkolja a nem hivatalos forrásokból származó applikációk telepítését, így megnehezítve az olyan alkalmazásboltok használatát, mint az Epic Games Store. Az Epic Games szerint ez a gyakorlat versenyellenes, és sérti a fogyasztók szabad választáshoz való jogát.

A vállalat azt is állítja, hogy az Auto Blocker aláássa az Epic Games és a Google között 2023 decemberében született bírósági döntést. Ebben a bíróság megállapította, hogy a Google monopolhelyzetben van az Android alkalmazások terjesztése terén, és hogy a keresőóriás korábban anyagi ellenszolgáltatást nyújtott a Samsunghoz hasonló gyártóknak, hogy azok még véletlenül se versenyezzenek a Play Áruházzal.

Az Epic Games tehát pert indított a Google és a Samsung ellen, hogy megvédje az alkalmazásboltok piacán a szabad versenyt – no meg persze a saját érdekeit –  és biztosítsa a fogyasztók számára a szabad választás lehetőségét. A per várhatóan hosszú és bonyolult jogi csatározásokhoz fog vezetni, de az eredménye jelentős hatással lehet az Android ökoszisztémára és a mobilalkalmazások jövőjére.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá