Pert vesztett a Google, át kell alakítaniuk a Play Áruház működését

Mi is beszámoltunk arról, hogy az Epic Games pert indított a Google és a Samsung ellen a kaliforniai észak-kaliforniai kerületben, mert állításuk szerint korlátozták a külsős alkalmazásboltok hozzáférését az Android eszközökön. A bíróság rendkívül gyorsan döntött, és az Epic Games javára ítélt, elrendelve, hogy a Google alakítsa át a Play Áruházat úgy, hogy a külsős alkalmazásboltok is hozzáférhessenek a teljes applikációkatalógushoz.

Ez a fordulat egyébként nagyjából 10 hónappal azután történik, hogy ugyanaz a bíróság kimondta: a Google monopóliummal rendelkezik az Android alkalmazások piacán, illetve az applikáción belüli fizetési szolgáltatásokat is vasmarokkal a kezében tartja. Számunkra az a lényeges, hogy az amerikai piacon a Google mostantól kénytelen lesz engedélyezni, hogy a külsős alkalmazásboltok nyilvánosan láthatóak legyenek a Play Áruházon belül, és szabadon működhessenek.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felhasználók közvetlenül a Google Play-ről tölthetik le az Epic Games Store alkalmazást, illetve további külsős áruházakat, anélkül hogy a korábban megjelent, ismeretlen applikációkat figyelmeztető képernyők felbukkannának.

Ezen kívül vannak még más változások is, de ezek egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban lesznek érvényesek, mégpedig november elsejétől, és csupán meghatározott ideig, három évig. A fejlesztők ezentúl megkerülhetik a Google Play fizetési rendszerét és a 30 százalékos jutalékot, illetve tájékoztathatják a felhasználókat az alternatív fizetési lehetőségekről. Ezen kívül a fejlesztők szabadon linkelhetnek Play Áruházon kívüli letöltési lehetőségeket is a felhasználók számára.

A fejlesztők persze azt is választhatják, hogy nem élnek ezekkel a változtatásokkal, tehát nem kötelező érvényűek. A bírósági határozat kifejezetten megtiltja a Google számára, hogy pénzt vagy egyéb juttatásokat kínáljon az eszközgyártóknak vagy szolgáltatóknak, hogy azokat eltántorítsa a külsős alkalmazásboltok előre telepítésétől az adott eszközökre. A Google-nek nem szabad felvennie a kapcsolatot a fejlesztőkkel, és megpróbálni megakadályozni őket abban, hogy alkalmazásokat tegyenek fel rivális applikációboltokba.

Ugyanakkor a Google-nek joga van ésszerű biztonsági intézkedéseket hozni és ha úgy adódik, díjat felszámítani ezekért. Az ilyen esetekben felmerülő vitákat a Google és az Epic által kinevezett speciális technikai bizottság hivatott felügyelni. Lee-Anne Mulholland, a Google szabályozási ügyekért felelős alelnöke már megerősítette, hogy a vállalat mindenképpen fellebbezni fog a bíróság döntése ellen, vagyis ez a történet még korántsem ért véget ebben a formájában, és lehet, hogy folytatódni fog.

Még egyszer megemlítjük, hogy ez a bírósági döntés csak az USA-ra érvényes, tehát nálunk, az Unióban, egyelőre semmilyen változásra nem érdemes számítani. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a dominóeffektus elindul, és más régiókban is változni fognak a dolgok.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá