10 év óta először állt le az Apple iPhone-ok gyártása

A 2020-ban kirobbant globális pandémia óta először volt kénytelen az Apple leállítani az iPhone készülékek gyártását. A Nikkei jelentése szerint ilyesmire az elmúlt 10 év alatt most először volt példa. Az indok az ellátási lánc korlátaiban és a helyi áramkorlátozásokban keresendő, és bár a szünet csupán pár napos volt, többszáz milliárd forintos kárt okozott az almás gyártónak.

A Nikkei úgy tudja, hogy a héten az Apple gyártásában résztvevők keményen túlóráztak, hogy képesek legyenek kielégíteni az ünnepi vásárlási szezon globális keresletét az almás mobilok és egyéb termékek iránt. Ám extra műszakok és 24 órás termelési menetrend helyett a dolgozók nemrég szabadságot kaptak.

Az ellátási lánc egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy a korlátozottan elérhető alkatrészek és chipek miatt nem volt értelme túlórázni az ünnepnapokon, és extra fizetést adni. Ilyesmire eddig szerinte nem volt példa, a kínai aranyünnep a múltban mindig a legzsúfoltabb időszak volt, ilyenkor az összes hadra fogható gyári munkás a termelésre készült.

Igazából az Apple-nek már korábban is visszább kellett venni a termelésből. Októberben az almás gyártó csökkentette az iPhone 13 gyártási tervezetét, majd novemberben az iPad összeszerelést kellett szerényebb ütemezésre állítani, hogy képesek legyenek a nyilván nagyobb hasznot hajtó iPhone 13 modellek gyártását fenntartani. Ám szemlátomást ez mégsem volt elég. Az Apple eredeti célja az volt, hogy 2021-ben 95 millió iPhone 13-as készüléket gyártson, de ez a szám december elejére 83-85 millió körülire csökkent.

A Nikkei kalkulációi szerint az iPhone 13 modellek szeptemberi és októberi gyártási számai megközelítőleg 20 százalékkal maradtak el az eredetileg kitűzött céloktól. Az iPad front még rosszabbul járt, ott csak az 50 százalékát sikerült összehozni a várt mennyiségnek. A korábbi iPhone készülékek esetében a gyártás 25 százalékkal esett vissza, és a helyzet semmit nem javult novemberben sem.

Ha esetleg ennél részletesebben is érdekel, hogy az Apple-nek miért kellett leállítani a gyártást, szeretnél egy pillantást a háttérben lévő mélyebb összefüggésekre, érdemes a Nikkei rendkívül alapos írását elolvasni, amit erre a linkre kattintva tehetsz meg! Egyébként az alkatrész-ellátási késedelmet és hiányt rengeteg minden okozhatta. Malajziai és vietnámi zárlatok, váratlan áramkorlátozások Kínában, és az komponensek átfutási idejének növekedése is egyaránt hozzájárult  a jelenlegi helyzethez, számos további indok mellett.

Forrás: NikkeiAsia

Szólj hozzá