10 éves mélyponton a globális okostelefon-gyártás

A gazdasági visszaesés egyik legnagyobb áldozata igencsak az okostelefon-piac lehet, amely továbbra is zsugorodik az elemzők szerint. A TrendForce szakértői arra jutottak legutóbbi publikációjukban, hogy az idei első negyedévben 20, majd a másodikban 6,6 százalékos volt a szegmens hanyatlása, vagyis az eredmények 10 éve nem voltak ilyen rosszak.

2023 első felében összesen 522 millió okostelefont gyártottak le, ami 13,3 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év első hat hónapjához viszonyítva. Minden gyártót máshogy ért a csökkenés, példának okáért a Samsung továbbra is első helyen van a globális mezőnyben, a cég 53,9 millió okostelefont gyártott le, piaci részesedése pedig 20 százalékos. Mivel a Galaxy Z Fold és Z Flip szériás hajlítható mobilok csak nemrég, a harmadik negyedévben érkeztek, egyelőre nem látni hatásukat, de a Galaxy S23 modellek visszafogott eladási számai után ezek a drága készülékek valószínűleg nem tesznek majd csodát.

Az Apple minden évben a második negyedben teljesít a legrosszabbul, az új modellek ugyebár szeptemberben érkeznek, az emberek ilyenkor vagy ezekre várnak, vagy szeretnének olcsóbban beszerezni egyet a korábbi generáció tagjai közül a megjelenésükkor. Állítólag az Apple éppen gyártási gondokkal küzd az iPhone 15 készülékek kapcsán, vagyis a harmadik negyedév sikere kétséges. Ugyanakkor a TrendForce szerint arra is van esély, hogy az Apple megelőzi a Samsungot, ha az új széria felülmúlja a várakozásokat.

A Xiaomi az első negyedévhez képest 32,1 százalékkal növelte a termelést, így összesen 35 millió készüléket tudtak előállítani, ebben a mennyiségben benne vannak a Redmi és Poco mobilok is. A Xiaomi ennek köszönhetően képes volt megelőzni az Oppót, és megkaparintani a harmadik helyet a globális mezőnyben. Az Oppo a negyedik a nemzetközi rangsorban, összesen 33,6 millió készülékkel, de ebben a számban benne vannak a OnePlus, és a Realme telefonjai is.

Az idei eg egyik meglepetése az volt, hogy a Transsion megelőzte a Vivót, és megszerezte annak ötödik helyét. A Tecno, Infinix és itel készülékeket gyártó vállalat belépett a közép- és felsőkategóriás termékek piacára, sikerének hátterében részben ez áll. Az első és a második negyedév között 71,9 százalékos növekedést könyvelhettek el, ami tényleg megsüvegelendő teljesítmény.

A Vivo tehát a hatodik helyen van, 23 millió készülékkel. A TrendForce szakértői szerint 2023 első fele az elmúlt 10 év legrosszabbja okostelefon-gyártás szempontjából, és szerintük 2024 sem lesz sokkal jobb, az elemzők jövőre rendkívül szerény, 2-3 százalékos éves növekedést jósolnak.

Forrás: TrendForce

Szólj hozzá