110 új nyelvet tanult meg a Google Fordító

A Google bejelentette, hogy a Fordító applikáció mostantól 110 korábban nem támogatott nyelven is képes lefordítani a szövegeket. Mivel az app a jelenlegi frissítés előtt is tudott 113 nyelven,  kijelenthetjük, hogy ez az eddigi legnagyobb mérföldkő az alkalmaz történetében.

Egy dolog ismerni a szavak jelentését, és megint egy másik jól lefordítani azokat konkrét  szöveges környezetbe helyezve. Hogy ez gördülékenyen és pontosan valósulhasson meg, a Google a saját PaLM 2 AI nyelvi modelljét vette igénybe, hogy a szoftvert a már említett 110 új nyelvre megtanítsa.

A mesterséges intelligencia különösen ügyes bizonyult az egymással rokon nyelvek, például a hindi, az awadhi, a marwadi, valamint a francia kreol dialektusok, így a seychelle-i kreol és a mauritiusi kreol “elsajátításában”.

Az új frissítés a kantoni nyelvet is támogatja, amely a Google szerint az elmúlt években az egyik legkeresettebb és leginkább kért nyelv volt. A kantoni nyelv integrálása azonban eléggé bonyolult feladatnak bizonyult, mivel az átfedésben van a mandarinnal, és nehéz adatokat találni a mesterséges intelligencia modellek betanításához.

A Google által publikált blogbejegyzés még azt is hozzáteszi, hogy az újonnan hozzáadott nyelvek mindegyikének 25%-a afrikai. Ráadásul minden egyes hozzáadott nyelvet legalább 1 millió ember beszél világszerte, néhányat pedig több százmillióan.

Forrás: Google

Szólj hozzá