18 év alattiak nem játszhatnak a Minecrafttal Dél-Koreában

Attól eltekintve, hogy nem mindenkinek jön be a szó szerint kubista grafikájú Minecraft, az vitán felül áll, hogy egyáltalán nem egy véres, belezős gore játékról van szó. Mégis, Dél-Koreában mostantól csak 18 éven felüliek játszhatnak legálisan a játékkal, méghozzá egy helyi törvény miatt.

“Pofám leszakad” rovatunkban most az építkezésre, kraftolásra kiélezett, de azért bizonyos játékmódok esetén némi harcot is tartalmazó Minecraft lesz a főszereplő. A játék a jellege okán cseppet sem meglepő módon főleg a fiatalabb korosztályokat vonzza, de például jómagam is remekül szórakozok a Dungeons spinoffal, így 30 felett. Épp ezért elsőre nekem is rendkívül meglepő volt a hír, mely szerint Dél-Koreában R-rated lett a játék, ami azt jelenti, hogy 18 év alattiak nem játszhatnak vele, legalábbis ha betartják a törvényeket, vagy jobban mondva a szüleik betartatják velük.

Egyébként valahol érthető ez az egész jelenség, amelynek gyökere nem más, mint egy helyi törvény, amit mindenki “Hamupipőke” szabályozásként ismer, és aminek az a célja, hogy a gyerekek játék helyett az éjszakát alvással töltsék. A szabályozás szerint a 16 év alatti lurkók éjfél és hajnali hat között nem játszhatnak semmilyen online játékkal, és a Microsoft ehhez úgy alkalmazkodott, hogy megtiltotta a 18 éven aluliak regisztrálását az Xbox Live szolgáltatásba.

Eddig egyébként a koreai Minecraft játékosok magasról tojhattak erre az intézkedésre, mivel a játékba simán be tudtak lépni a Mojang profiljukkal is, amihez nem volt hozzárendelve korhatáros korlátozás. Igen ám, de a jó világnak vége lett, említett opció megszűnt, mostantól kezdve csak aktív Xbox Live fiók segítségével lehet bejelentkezni a játékba. Így aztán az éjjeli órákat Dél-Koreában mostantól mindenki Mr. Sandman társaságában töltheti Minecraft helyett, mert az amúgy full családbarát játék 18+-ossá avanzsálódott.

Forrás: PCGamer

Szólj hozzá