2021-ben érkezhet az Apple saját chipjével szerelt Mac készüléke

Az Apple esetében nyílt titok, hogy minél jobban próbálnak függetlenedni a gyártóktól, és ennek hozománya lehet, hogy az Intel chipjei helyett a saját termékükkel szerelhetik a jövőben érkező Mac készülékeket.

A Bloomberg adta hírül, miszerint 2021-ben érkezik az első ARM processzorral szerelt Apple számítógép. Szeretnének függetlenedni az Intel processzoraitól, amelyeket már a kezdetektől fogva használnak, és rögtön három processzort is fejlesztenek a cuperinóiak, amelyek az A14-es chipre épülnének.

Ezek kerülnek majd az idei iPhone generációba is, ám természetesen a Mac-be kerülő változatok jóval gyorsabbak lesznek, és bár az átállás bizonyára nem lesz egyszerű, jövőre már piacra szeretnék dobni az első ARM processzoros gépüket. A chipet egyébként a TMSC gyártja majd, méghozzá 5 nm-es gyártási technológiával, és állítólag 8 rendelkezik majd.

Több is ok a váltás mellett szól, hiszen egyrészt jóval olcsóbban tudják előállítani a processzorokat, mintha azokat az Inteltől vásárolnák. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy szeretnék elérni azt, amit az iPhone és iPad-ek esetében már sikerült nekik, méghozzá hogy saját fejlesztésű hardverhez fejleszthessék a szoftvert, aminek nyilván nem kell ecsetelni az előnyeit.

Az első ilyen termék valószínűleg egy MacBook lesz majd, hiszen teljesítményben bizonyára nem tudnak majd versenybe szállni az Intel chipjeivel, így a nagy teljesítményű asztali gépek esetében egyelőre nem várható a váltás. A teljesítmény mindenképpen meghatározó lesz az elszakadás tekintetében, de erről egyenlőre semmilyen információ nem került ki.

Forrás: Bloomberg 

 

Szólj hozzá