2021-ben nőttek a Windows-os laptop-eladások

A Strategy Analytics elemzőcég utánajárt annak, hogy a különböző laptopok hogyan teljesítettek a tavalyi évben, már ami az eladásokat illeti. A szakemberek arra jutottak, hogy míg a Chromebook értékesítésekben visszaesés volt tapasztalható, addig a Windows rendszerrel szerelt noteszgépek iránt nőtt az érdeklődés. Vélekedések szerint ez nagyban a Windows 11-nek volt köszönhető.

Tavaly a Windows-os laptopok piaca 19 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, összesen 268 millió készüléket szállítottak le. A gyártók elsősorban a notebookokra fókuszáltak, mivel azok jobban megfelelnek a vírus sújtotta világhoz igazodó hibrid munkakörnyezetnek. Egy laptopot mégiscsak könnyebb hurcolászni, mindegy asztali számítógépet.

Hiába gyarapodott a piaci szegmens, azért akadtak gondok is. Az egyik nyilván az alkatrészhiány, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szállítási és gyártási költségek is emelkedtek. A nehézségek ellenére 2021 utolsó három hónapjában a laptop-gyártóknak sikerült kiszállítania a harmadik negyedévben elhalasztott megrendeléseket.

A mostanában játékstúdiókat nagykanállal faló Microsoft teljesen jogosan vállon veregetheti magát, a Windows 11 bevezetése miatt. Az új operációs rendszer nagyban hozzájárult a Windows-os gépek sikeréhez. Az új rendszer népszerűnek bizonyult vállalati és iskolai berkekben egyaránt, egyébként a kifejezetten suliknak szánt Windows 11 SE rendszer egyértelműen a Chromebookok kiszorítását célozza. Persze a Windows 11 nem csupán a dolgozni, de a játszani vágyók között is kedvelt.

A világvezető gyártó laptop kategóriában továbbra is a Lenovo, amely tavaly 16,2 millió darab gépet szállított ki, nyomában ott van a HP, amely 14,5 millió masinát értékesített, a harmadik helyezett pedig a Dell, ami éves szinten 14 százalékos növekedést produkált, a maga 13,2 milliós eladási számaival. Az Apple vezetői sem szomorkodhatnak, mert bár a 6,6 milliós eladási számmal csupán a negyedikek lettek, ez az eddig legjobb eredmény valaha, MacBook értékesítés szempontjából. Ők itt egy kicsit kakukktojásnak számíthatnak, hiszen nem Windows rendszerű gépekkel házalnak.

Az első 5 gyártó mindegyike növekedést könyvelhetett el a teljes tavalyi évre vonatkozóan, azonban a 2021-es év utolsó negyedévében már megmutatkoztak a piac lassulásának jelei. A vizsgált időszak alatt csak a Dell és az Apple volt képes nagyobb eladási számokat produkálni.

Forrás: BusinessWire

Szólj hozzá