2023-ig is kitarthat a globális chiphiány

A globális chiphiány már mindenki számára ismert fogalom, az autóipartól kezdve a szórakoztató elektronika világáig szinte mindenkit érint ez a probléma. Az elemzők szerint a gond nem is fog egy darabig eltűnni, hiába a rengeteg erőfeszítés annak enyhítésére, ám az a múltban tapasztaltakkal ellentétben hullámokban fog támadni.

A Business Insider értesülései szerint a mivel a chiphiány továbbra sem enyhül, a különböző érintett cégek megpróbálják átalakítani gyártási modelljüket, így próbálva enyhíteni a jelenlegi felvezető-hiányon. A Supply Frame nevű elektronikai iparági elemző cég elnöke Richard Barnett úgy vélik hogy egyik lépés sem lesz elegendő arra, hogy teljesen megoldást kínáljon a problémára. A rövid távú stratégiák csak korlátozott nagyságú chipgyártási kapacitást eredményezhetnek, a hosszútávú beruházások pedig majd hónapok, netán csak évek múltán fogják éreztetni hatásukat. A szakértő úgy véli, a chiphiány 2023-ig velünk fog maradni, de egy konstans hiány helyett inkább valami olyasmit kell elképzelni, ami időnként hullámokban tör majd rá a piacra.

A hiány mögött három fő okot lát a szakértő. Az egyik az óriási kereslet, a másik a termékciklus, a harmadik pedig a prioritás. A járvány miatt megugrott az elektronikai termékek iránti kereslet, mindenki otthonról tanult, dolgozott, vagy ha egyiket sem tehette, akkor szórakozni próbált, ezekhez pedig kell valamilyen masina. A különböző termékciklusok gondoljunk itt például az Apple iPhone-ok új sorozatára, fokozták az iparág volatilitását, a korlátozott kínálat esetén az olyanoknak, mint az Intel vagy a TSMC prioritást kellett adniuk, hogy ki kaphat elsőként chipeket. Nyilván a nagyobb gyártók lettek a győztesek, olyanok, mint a Samsung vagy az Apple. Ez a fajta megoldás a kisebb cégek számára káros lehet a jövőbeli fejlődés szempontjából. Barnett szerint biztos, hogy a chipgyártók számára a hiány véget érését követően is további fellendülés várható, a járvány során megnőtt kereslet az elektronikai eszközök iránt csak fokozódni fog.

Forrás: GizChina

Szólj hozzá