2024-re eltűnhet az Apple iPhone-okról a notch

Az Apple által alkalmazott szenzorsziget habár tagadhatatlanul hasznos technológiákat foglal magában, kialakítását, külsejét tekintve igencsak megosztja az embereket. Vannak akik elfogadták, egyeseknek kifejezetten tetszik, mások szerint ez egy merénylet a szépérzék, a szimmetria és a jó ízlés ellen. Utóbbiak számára van egy jó hírünk, az elemzők szerint már csupán egy pár éve van hátra ennek a formatervi és technológiai megoldásnak, amelyet sokkal áramvonalasabb opciók fognak váltani.

Valószínűleg már sejtitek, hogy a notch helyére kijelző alá szerelt előlapi kamerák és Face ID szenzorok fognak kerülni, így végre olyan lesz egy iPhone előlapja, ami valóban méltó az Apple letisztult dizájnnyelvezetéhez. Igen ám, de nem hogy az híresen lassan újító Apple, még más gyártók is csak most fedezik fel a kijelző alá szerelt kamerák lehetőségeit, a technológia csiszolás alatt áll, és bár az almás vállalat munkatársai is dolgoznak a technológián, a híres elemző, Ming-Chi Kuo úgy véli, ehhez a bizonyos jó munkához valóban kelleni fog az idő.

Az elemző szerint nagyjából 2024-re érkeznek meg a megjelenítő alá szerelt előlapi kamerával és Face ID érzékelőkkel felszerelt almás csúcsmobilok. Ez egy forradalmi lépés lesz, de addig csak minimálisan reszelgetik majd a szenzorszigettel kapcsolatos dolgokat, és miután a kijelző alá pakolták a szükséges technológiákat, egy darabig utána sem lehet számítani nagyobb léptékű újításokra – állítja a szakértő.

Jelenleg az a baj a kijelző alá szerelt kamerákkal, hogy két minőség tekintetében jócskán lemaradnak a hagyományos megoldásoktól. A bennük található érzékelőhöz sokkal kevesebb fény jut a felettük lévő extra réteg miatt. Ennek áthidalását a kép feldolgozó egység és különböző korrekciós algoritmusok hivatottak megoldani, ám ezek egyelőre még igencsak kívánják a fejlesztést, optimalizálást, finomítást. A nagy kérdés az, vajon milyen fejlesztést implementál az Apple, hogy tökéletesítse a kijelző alatti kamerákat és arcfelismerő szenzorokat.

Forrás: MingChiKuo

Szólj hozzá