Megbüntették az Apple-t az iPhone-ok lassítása miatt

2017-ben hatalmas botránnyal kellett az Apple-nek szembenéznie, miután a leromlott állapotú aksival rendelkező iPhone 6 és 6s modelleken lassította a rendszer sebességét, hogy az üzemidőn javítson, ám mindezt a felhasználók megkérdezése nélkül. Persze ezután orvosolták a problémát egy szoftverfrissítéssel, és azóta már a felhasználók dönthetnek, hogy a teljes teljesítményt vagy a hosszabb akkumulátoridőt választják, illetve kedvezményes akkucsere programot is hirdetett az almás gyártó. Mindez hiába, mert végül így is megbüntették az Apple-t. 

A felhasználók eleinte csak gyanakodtak, hogy valami nem stimmel az általuk birtokolt mobillal, végül független szakértők is megállapították, hogy az iPhone 6 és 6s modelleket szoftveresen lassítják. Jöttek aztán a bevezetőben is említett intézkedések az Apple felől, de a francia fogyasztóvédelmi hatóságok úgy gondolták, ez az etikátlan gyakorlat eredetileg arra késztette volna a felhasználókat, hogy új készüléket vásároljanak. Franciaországban a vállalatoknak és gyártóknak az éves jövedelmük 5 százalékát kell megfizetni bírság gyanánt, ha szándékosan csökkentik az általuk előállított termékek és cikket élettartamát, ezzel ösztönözve a vevőt újabb vásárlásra. Végül a Francia Gazdasági Minisztérium alá tartozó DGCCRF 25 millió eurós büntetést rótt ki az Apple-re, annak félrevezető üzleti magatartása miatt, a cuoertinoi cég pedig ellenkezés nélkül beleegyezett a fizetésbe. A francia fogyasztóvédelem történelmi győzelemnek tartja az eseményt, nem csak a felhasználók, de a környezetvédelem szempontjából is. Ugyanakkor fontolgatják további eljárások indítását a cégóriás ellen.

Apple iPhone 6s Plus

Az Apple hivatalos közleménye szerint mindig is az volt a céljuk, hogy az általuk készített termékek a lehető legbiztonságosabbak és tartósabbak legyenek, és ennek pedig fontos része az, hogy az iPhone-ok is minél tovább használhatóak maradjanak. Az egyszerű halandók számára hatalmas büntetés, ami vélhetően nem fogja padlóra küldeni Tim Cook cégét, nagyjából egy dollár minden egyes akkoriban eladott iPhone árából, melyet a vizsgált időszakban Franciaországban értékesítettek.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá