A dél-koreai kormány 2026-ra 6G-képes prototípusokat szeretne

Vannak a földnek olyan szegletei, ahol az 5G, vagy akár a 4G hálózatok sincsenek tisztességgel kiépítve, mégis egyesek máris a következő nagy lépésen gondolkodnak és  nem mindegyikük valamilyen gyártó vagy telekommunikációs cég munkatársa. A 6G előretörését a kormányok is szorgalmazzák, ezek közül az egyik, a dél-koreai 2026-ra szeretné a technológiát működőképes formában látni, még ha csak prototípusok formájában is.

Persze először nem hátrányos tisztázni egészen pontosan mit is jelenthet ez a bizonyos 6G. Vannak kritériumok, amelyeknek egy ilyen telekommunikációs összeköttetésnek meg kell felelnie, az egyik ezek közül, hogy el kell érje az 1 Tbps adatátviteli sebességet, ami azt jelenti, hogy ezerszer nagyobb sávszélességet kell  biztosítania, mint egy mostani átlagos Ethernet portnak. A jelenlegi 5G megoldásokhoz képest a 6G 50x nagyobb sebességet és 10x kisebb késést kell, hogy lehetővé tegyen, máskülönben nem lehetne 6G-nek nevezni. Ezen a táblázaton a Samsung megpróbálja összehasonlítani a két telekommunikációs szabvány közötti különbségeket. Az 5G a világoskék, a 6G pedig a sötétkék.

Persze máris feljött a Samsung neve, nem is véletlen, hiszen ők a legnagyobb dél-koreai vállalat, de nem csak ők szeretnének előrelépést a telekommunikációs technológiában, hanem a helyi kormány is. Szeretnének kulcsfontosságú résztvevői lenni a mobilhálózati fejlődés következő lépéseinek. Az Elnöki bizottság nemrégiben közzétett egy nyilatkozatot a témát illetően, amelyben arról beszélnek, hogy szeretnének a jövő autóira, a biotechnológiára, az egészségügyre, valamint a nem -memória alapú chipekre fókuszálni. Ezek mellett a védelmi és űrkutatás, a fejlett atomerőművek, és a 6G is központi szerepet kapnak majd a fejlesztési célkitűzéseik között.

A dél-koreai kormány 2026-ra már szeretne 6G prototípusokat, de a végső cél az, hogy a technológia a 2020-as évek végén, de legkésőbb a következő évtized elején már kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Minél előbb, annál jobb – ez a helyi kormányerők jelszava. A megvalósításhoz rengeteg munka van még hátra, de nagyon úgy tűnik, hogy a dolgok egészen gyorsan haladnak. Tavaly például a Samsung sikeresen összehozott egy 6G-nek már megfelelő adatátvitelt laboratóriumi körülmények között, igaz mindössze 15 méteren. Az LG ennél tovább jutott, nekik 100 méteres hatótávolságon belül sikerült a jelet közvetíteni épületek között. Mindkét vállalat 100 GHz feletti jeleket alkalmazott, ami lényegesen magasabb, mint a mostanában használt mmWave megoldások.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá