A Google egy újabb kiterjesztett valóság eszközön dolgozik

A Google volt az egyik legelső vállalat, ami nagyobb léptékben kezdett gondolkodni a kiterjesztett valósággal kapcsolatban, viszont amikor a világ elé tárták a Google Glass-t hamar kiderült, hogy koncepció szinten megelőzték a korukat és a technológia még messze nem volt készen. A készülékből sosem lett valódi fogyasztói termék, persze azért vállalaton belül sikerült hasznosítani. A “kudarc” azonban nem vette kedvét a keresőóriásnak, ami állítólag ismét egy témába vágó eszközön dolgozik.

Mark Lucovsky, aki korábban négy évig dolgozott az Oculus-nál az operációs rendszerekért felelős általános menedzserként, nemrég munkahelyet váltott, és még a LinkedIn-profilját is frissítette. Mostantól a Google operációs rendszerekkel foglalkozó egyik csapatának vezetéséért felel, mégpedig kiterjesztett valóság eszközökkel a fókuszban. Nemrég arról is nyilatkozott, hogy egészen pontosan milyen célokat tűzött ki maga elé, többek között arról beszél, hogy az operációs rendszer csak egy része az egésznek, viszont ő és a csapata azon dolgozik, hogy valóban meggyőző felhasználói élményt biztosítsanak. Az kelleni is fog, mert a Google Glass-től a legtöbben nem voltak elájulva, és ennek nem csak hardveres okai voltak.

Nem csupán az fenti úriember alkalmazása utal erőteljesen a Google berkeiben zajló AR-rel kapcsolatos munkálatokra. Több, mint egy tucat nyitott álláslehetőség van most náluk, szoftvermérnököket, rendszergazdákat és hasonlókat keresnek, akik egy kiterjesztett valóságra szánt operációs rendszeren kellene, hogy dolgozzanak. Egyértelmű, hogy a Google egy új operációs rendszert akar kifejleszteni, amelyhez az iparág hozzáértő szakembereire lesz szükség.

Hogy az új fejlesztés milyen kapcsolatban áll a Google Glass-szel, azt egyelőre nem tudni, lehet nincs is összefüggés és most mindent az alapokról kezdenek. Az új eszközre fejlesztett operációs rendszer Linux vagy Android alapú lehet, elvégre az eredeti Google Glass is Androidot futtatott. Anno emlegették a Fuchsia OS-t is, de azt lehet, hogy megtartják az IoT eszközök számára, szóval egyelőre nem tudni konkrétumokat, a hardveres specifikációkat illetően pedig teljesen vakon repülünk. Egyelőre. Kíváncsian várjuk, mi sül ki ebből az egészből, egy elérhető árú, tisztességesen működő AR-szemüvegnek, vagy más eszköznek, ami nem húzza le a fejünket, bizony sokan örülnének.

Forrás: ArsTechnica

Szólj hozzá