A hamisított chipek már ott vannak az ellátási láncban

A jelenlegi chiphiányra a legtöbb gyártó igyekszik valamilyen megoldást találni, és akadnak páran, amelyek nem a megszokott ellátási csatornákat veszik igénybe, hogy készleteiket valamilyen módon feltöltsék. Ám ezzel nem orvosolják a problémát, hanem új bajokat vonzanak be, mivel hamis, nem megfelelő minőségű, vagy éppen újra felhasznált chipek kerülnek hozzájuk.  

A Nikkei Asia gyűjtése szerint a japán Jenesis egyike azon gyártóknak, amelyek a legtöbbet szenvedtek mostanában ezek miatt a hamis, vagy kétes eredetű chipek miatt. Mivel a hagyományos forrásokból nem tudtak kellő mennyiségű mikroszámítógépet vásárolni, egy dél-kínai gyárban adtak le rájuk rendelést. A meglepetés akkor jött, amikor a rendelt alkatrészek megérkeztek, ám egyáltalán nem olyan komponenseket kaptak, mint amilyeneket rendeltek, habár a csomagolás alapján minden rendben volt. A Jenesis előre fizetett, a beszállítóval pedig már nem lehetett utólag kapcsolatba lépni.

Ez történik akkor, amikor külső, nem hitelesített harmadik felektől érkező chipeket is készletre vesznek. Senki nem fog garanciát vállalni az ilyen alkatrészekért, és azt sem lehet tudni hol, milyen körülmények között tárolják ezeket. Így aztán a gyanús termékek könnyedén bekerülhetnek a rendelési rendszerbe, a valódi forrás pedig kvázi lenyomozhatatlan. A szóban forgó homályos eredetű komponensek legtöbbször kiselejtezett elektronikus berendezésekből kerülhetnek ki, ezeket aztán új chipként eladják, de az is megtörténhet, hogy olyan lapkák kerülnek a készletbe, amelyek elhasaltak a minőségellenőrzési folyamaton.

Hatalmas a kockázat, de még nagyobb a vállalatok igénye a chipek iránt. A japán Oki Engineering elnöke, Hashimoto Masaaki arra figyelmeztet, hogy ha a hamisított felvezetők beépítésre kerültek, akkor már túl késő. Nem véletlen tehát, hogy egy csomó alkatrész-beszállító örömmel eltekint az előzetes ellenőrzésektől. Az Oki Electric Industry vállalat arra specializálódott, hogy chipeket ellenőrizzen, így segítve az elektronikai gyártóknak kiszűrni a hibás vagy hamis chipeket, mielőtt azokat valamilyen termékbe beszerelnék. A vállalat közölte, hogy júniusban kezdték meg az ellenőrzési szolgáltatást biztosítását, és augusztusig megközelítőleg 150 alkalommal vették igénybe szolgálataikat.  A legtöbb alkalommal orvosi eszközöket és ipari gépeket gyártó cégek keresték meg őket, és nagyjából 70 ellenőrzés után arra jutottak, hogy a vizsgált chipek nagyjából 30 százaléka hibás volt.

Egyelőre nem hallani a hamisított chipekről az okostelefonos, vagy a telekommunikációs iparágon belül, de a fentiek alapján a jelenség nagyon is létezik, és nem lehetetlen, hogy idővel a mobilos piacon is felüti fejét. Ez már csak azért is igen valószínű, mert számos előrejelzés szerint a globális chiphiány még 2023-ig is fennmaradhat, és amíg nem találnak rá valamilyen megoldást, előfordulhat, hogy egyes gyártók kétségbeesésükben kétes forrásokhoz folyamodnak, hogy készleteiket feltöltsék.

Forrás: GizChina

Szólj hozzá