A Huawei alapítója szerint a cégnek a szoftverre kell fókuszálnia

A Huawei és az amerikai kormányzat közti ellentét szinte száműzte a nemzetközi okostelefon piacról a kínai gyártót, ami ennek ellenére nem törődött bele abba, hogy ne legyen egyike a világelső vállalatoknak. Immáron nem kizárólag telefonok vagy más mobil eszközök gyártásában gondolkodnak, hanem sokkal inkább szoftverben. A cég alapítója Zsen Cseng-Fej is arra ösztönzi a a munkatársakat, hogy fordítsák ebbe az irányba a Huawei szekerét, és azt is megindokolja, hogy miért lehet ez egy remek ötlet. 

A Reuters állítólag rátette a kezét egy olyan olyan belsős feljegyzésre, amelyet személyesen a kínai vállalat feje írt, a cég munkatársai számára. Ebben azt javasolja a kollégái, a cég számára, hogy tegyék elsődleges tevékenységükké a szoftverfejlesztést. Szerinte csapatának bátran a világ szoftvergyártóinak élére kellene állnia, és szerinte ez többek között azért is sikerülhetne, mert erre a világra koránt sincs akkora befolyása az USA-nak.

Mióta a Huawei rákerült az amerikai kormányzat tiltólistájára, azóta a cég egyértelműen igyekszik diverzifikálni termékeinek és szolgáltatásainak kínálatát, és nem véletlen a szoftverek középpontba kerülése sem. A hardver alapú értékesítések az elmúlt két év során drasztikusan visszaestek, köszönhetően a Trump-adminisztrációnak, de az eddigiek alapján a jelenlegi elnök sem igyekszik enyhíteni a kínai vállalat helyzetén.

Zsen Cseng-fej, angol átiratban Ren Zhengfei

Mióta a Huawei számára meg lett tiltva, hogy amerikai szervezetekkel és cégekkel külön engedély nélkül kereskedhessen, azóta jelentősen csökkent a részesedése az okostelefonos piacon, az 5G infrastruktúra kiépítését szolgáló felszereléseit pedig több országból is kitiltották. Ilyen történéseket követően egyáltalán nem meglepő, hogy a kínai vállalat alapítója is a szoftverre való átállást szorgalmazza.

A Huawei jelen pillanatban is gőzerővel dolgozik a házon belül fejlesztett Harmony OS operációs rendszeren, amely rengeteg különböző jellegű készüléken futna, óráktól kezdve egészen a személyi számítógépekig. Várhatóan már a jövő héten találkozhatunk a legelső okostelefonokkal, amelyek natívan futtatják az új rendszert, ráadásul a vállalat ambiciózus tervei szerint 2021 végére már 300 millió eszközön lesz ott a fejlesztésük.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá