A Huawei állítólag már dolgozik a 3 nanométeres Kirin 9010 processzoron

Az Egyesült Államok és a Huawei közötti harc egyelőre messze nem ért véget, de ez nem jelenti azt, hogy a kínai gyártói koponyái ne dolgoznának folyamatosan valamin a háttérben. A szakemberek állítólag egy újgenerációs lapkakészleten dolgoznak. A chipset felsőkategóriás lesz, a neve Kirin 9010, és ha minden igaz, 3 nanométeres gyártási eljárással készítik majd.

A hírek forrása ezúttal a Twitter, ahol egy szivárogtató, bizonyos @RODENT950 azt posztolta, hogy a Huawei következő csúcskategóriás lapkakészlete a Kirin 9010 nevet fogja viselni, és ez a chip egy 3 nanométeres csíkszélességű konstrukció lesz.

Összehasonlítás gyanánt érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi csúcsmodellek, a Kirin 9000 és a 9000E 5 nanométeres eljárással készülnek, és a Qualcomm, valamint a Samsung is ugyanazt a MOSFET eljárást használta. Így aztán a Kirin 9010, amennyiben valóban igazak ezek a feltételezések, nem csupán házon belül, de bizony a konkurenciához viszonyítva is hatalmas előrelépés lesz. A hírek szerint a TSMC lenne a megfelelő partner ennek a chipnek a legyártásához, mivel nekik már megvan a szükséges technológia.

Az értesüléseket az fúrja meg egy kicsit, hogy a Huawei az amerikaiak által kiszabott kereskedelmi tiltások miatt igencsak nehezen tudja megoldani a chipset utánpótlását. Szóval vannak bajok, a Counterpoint elemzése szerint a Huawei 2020 utolsó negyedében semmilyen növekedést nem tudott felmutatni, mondjuk az is igaz, hogy a 12 százalékos részesedését a globális okostelefon piacon sikerült megőriznie. A Huawei helyzete azt is lehetővé tette, hogy a MediaTek megelőzze a Qualcommot, és ami azt illeti, most is kemény küzdelmek vannak a chipset beszállítói szegmensben.

Tavaly amúgy a Huawei vezetője, Richard Yu azt nyilatkozta, hogy a mostaniak lehetnek az utolsó generációi a felsőkategóriás Kirin chipeknek, amivel arra utalhatott, hogy a jövőben a cég nem gyártana prémium lapkákat. Persze azóta sok minden változott, és a kínai gyártó talán több lehetőéget is mérlegelhet, hiszen vélhetően több lábon állva szeretnék kiheverni a jelenlegi válságos helyzetet. Mindenesetre ha lesz is Kirin 9010, akár 3 nanométeres, akár más csíkszélességgel, a debütálására valószínűleg az ég végénél hamarabb nem kerülhet sor.

Forrás: PocketNow

Szólj hozzá