A legnagyobb cégek együtt határozták meg a 8K-s TV-k alapjait

Bár maga a 8K még elég gyerekcipőben jár, és nem is mostanság fog elterjedni, ezeket a dolgokat mégis jobb előre lefektetni, hogy a későbbiekben különböző gyártók támogatottsága ne térjen el túlságosan.

A 2019-es CES-en jelentette be a  8K Association, hogy együtt meghatároztak a 8K televíziók alappilléreit, és lefektették, hogy azoknak milyen kívánalmaknak kell megfelelniük. A társaság 16 tagot számlál, és olyan cégek léptek be, mint a Samsung vagy a Panasonic. Érdekes módon az LG és a Sony nem tagja, ám ennek egyelőre nem ismert az oka.

A legfontosabb tulajdonságok a következőek:

  • 7680 x 4320 -as felbontás
  • 24p, 30p és 60p támogatása
  • Legalább 600 nites fényerő
  • HEVC codec kompatibilitás
  • HDMI 2.1 támogatás

Ezen kívül állítólag a teljesítménnyel és a felülettel kapcsolatosan is szabtak feltételeket, ám ezeket nem hozták nyilvánosságra, csak a tagok tudnak róla.

Chris Ghinnock, a csapat vezetője kihangsúlyozta, hogy rendkívül fontos az alapok meghatározása, hiszen ezután jobban fókuszálhatnak majd a gyártók a 8K televíziókra, ezzel segítve a gyors elterjedést. Ez természetesen jóval könnyebb a cégek összefogásával, és ebből a felhasználók profitálhatják majd a legtöbbet.

Hogy az LG és a Sony miért nem léptek be az rejtély, hiszen a piac két rendkívül fontos résztvevőjéről van szó. Elképzelhető, hogy ők egyelőre még a 4K-s piacra koncentrálnak, hiszen jelenleg még erre van igény, mivel a 8K kijelzők drágák és tartalom sem igazán van rájuk.

Forrás: FlatPanelsHD

Szólj hozzá