A Meta (Facebook) 11 000 embert bocsát el

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy Mark Zuckerberg álma a metaverzumról sokba fog kerülni, de a Meta, vagyis a Facebook munkatársai csak most érzik majd a saját bőrükön, hogy valójában mennyibe. A cégvezető közzétett egy üzenetet, amelyben közölte, hogy a közeljövőben 11 000 dolgozót fognak elbocsátani, ami egyébként a cég munkaerő-állományának 13 százaléka. Úgy látszik nem csak Elon Musk tud kegyetlen lenni, ha költséghatékonyságról van szó.

A Facebook alapítója azt állítja, hogy vállalja a felelősséget és rendkívül sajnálja az érintetteket. A tömeges elbocsátás okai között említette a hibás befektetési döntéseket, a gyenge reklámpiacot, valamint a makrogazdasági visszaesést is. Mark Zuckerberg szerint a koronavírus-járvány után az online világ előrehaladásával kapcsolatos jóslatok végül nem valósultak meg, vállalatának így fokozott versennyel kellett szembenéznie, amelynek következménye a reklámbevételek csökkenése lett.

A Meta vezetője szerint a cégnek tőkehatékonyabbá kell válnia, ami úgy lehetséges, hogy az erőforrásokat kisebb számú, kiemelt fontosságú növekedési területre fókuszálják, mint például a mesterséges intelligenciára épülő felfedező-motor, illetve annak ellenére, hogy a metaverzum eddig csak vitte a pénzt, hosszú távon továbbra is támogatva marad az elképzelés. A rossz nyelvek szerint leginkább ennek az elfuserált és erőltetett koncepciónak köszönhető a Meta jelenlegi helyzete.

Ebben a kijelentésben valószínűleg nem kevés igazság van, mindenesetre a vállalat csökkenteni fogja a költségvetést, csökkenti a juttatásokat és az ingatlanok területét is, ami azt jelenti hogy az alkalmazottaknak a jövőben közös asztalokon kell majd dolgozniuk. Ezek az intézkedések még így sem elegendőek a bevételek növekedésének fenntartásához, ezért Zuckerberg úgy döntött, hogy a teljes létszám 13 százalékát elbocsátja.

Az elküldött alkalmazottak az USA-ban végkielégítést, fizetett szabadságot, a következő hat hónapra érvényes egészségbiztosítást és egy harmadik fél által nyújtott segítséget kapnak karrierjük folytatásához. A nem-amerikai dolgozók esetében is hasonló feltételekkel történek majd az elbocsátások, állítja Mark Zuckerberg nyilvános levele, de a különböző régiókban a helyi munkaügyi törvények szerint igyekeznek majd eljárni.

Forrás: Meta

Szólj hozzá