A Qualcomm felkészült az Apple processzorokkal szembeni versenyre

Ha valaki csak fél szemmel követi a telekommunikációs iparág történéseit, tudja jól, hogy a hogy a Qualcomm által gyártott csúcskategóriás lapkakészletek a mobil iparág legerősebb ajánlatai közé tartoznak. Ezeket a chipeket megtaláljuk szinte az összes Android operációs rendszert futtató zászlóshajó belsejében, de úgy látszik, hogy az amerikai gyártó ennél komolyabb ambíciókat dédelget.

A Qualcomm elnök-vezérigazgatója, Cristiano Amon úgy véli, hogy az övéké lehet a világ legjobb laptopokba szánt chipje, ám ehhez olyan megoldással kell előrukkolni, amely képes felülmúlni az Apple M1 szilikonját. Amúgy nem tudom miért hívjuk szilikonnak, nem is abból van… És mégis miként tervezi ezt véghez vinni a Qualcomm?

Részlet a “Király!” című filmből

Nem, ennél földhözragadtabb ötletük van, a célt a Nuvia segítségével tervezik elérni, amely egy három volt Apple mérnök által alapított, chiptervezésre szakosodott startup. A céget még januárban vásárolta fel a Qualcomm, alapítói pedig az Apple A-sorozatú chipkészleteinek fejlesztésében is részt vettek, tehát birtokában vannak annak a tudásnak, ami egy ilyen laptopok részére fejlesztett lapka létrehozásához szükséges.

A Nuvia alapítói

A Qualcomm azt szeretné, ha jövőre megkezdődne a Nuvia fejlesztései révén készült ARM chipek értékesítése. Ezek a chipek várhatóan óriási teljesítményt fognak biztosítani, úgy, hogy közben hosszabb akkumulátoros üzemidővel kecsegtetnek. Mivel a gyártás során az ARM CPU magokat érintő licensze helyett sajátot használnának, szerintük komoly esélyük lenne az Apple házon belül fejlesztett lapkakészletei ellen. “Élenjáró teljesítményre van szükségünk egy olyan eszközhöz, amelynek energiaellátása valamilyen akkumulátorra épül” – nyilatkozta Cristiano Amon, aki még azt is hozzátette, hogy ” ha az ARM, amellyel évek óta kapcsolatban állunk, végül olyan CPU-t fejleszt ki, amely jobb, mint, amit mi magunk építenénk, akkor még mindig megvan a lehetőségünk arra, hogy tőlük licenszeljünk”.

A Qualcomm számára hatalmas lépéselőny biztosít, hogy a gyártó előnyben van az 5G mezőnyben, így az általuk készített processzorok sokkal jobb felhasználói élményt tudnának nyújtani, az integrált 5G támogatás révén. Az Apple jelenleg is keresi a módját, miként fejleszthetne 5G modemeket, és szüntethetné meg függését a Qualcomm 5G technológiáitól.

Forrás: PocketNow

Szólj hozzá