A Qualcomm remekül teljesített bevételekben, de van egy rossz hírük is számunkra

A Qualcomm közzétette a 2020 utolsó negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését, amelyben tényleg iszonyatosan jó számok szerepelnek. A vállalat a kiváló fiskális eredményei ellenére kénytelen volt egy rossz hírrel indítani az idei évet, amely nem meglepő módon a chiphiánnyal kapcsolatos.

Kezdjük először a jó hírekkel! A Qualcomm a tavaly október és december közötti időszak alatt képes volt megnövelni a bevételeket, mégpedig 62 százalékkal, míg a cég által produkált nettó jövedelem 165 százalékkal nőtt, 925 millió dollárról 2,455 milliárd dollárra. Ugyanakkor egy a befektetőkkel lebonyolított hívás során a – hamarosan leköszönő – vezérigazgató, Cristiano Amon figyelmeztette a vállalat többi munkatársát, hogy a cég jelenleg is a hatalmas kereslet kielégítésével küzd, és az iparág a következő hat hónapban globális hiányt fog szenvedni chipekből.

Az amerikai vállalat látja el az összes nagyobb okostelefon-gyártót lapkakészlettel, de kénytelenek a Samsung és a TSMC rendkívül leterhelt gyártósoraira támaszkodni, amikor azok előállításáról van szó. A leterheltséget az okozza, hogy a koronavírus járvány miatt nagyon sokan vásároltak különböző számítógépeket, hogy otthonról is el tudják látni az általuk végzett munkafolyamatokat, illetve autókat, hogy elkerülhessék a tömegközlekedést. Így aztán ezekben az iparágakban is megnőtt a kereslet a chipek iránt, az érdeklődéssel pedig nagyon nehezen tartják a lépést a szinte megállás nélkül zakatoló gyártósorok.

A vezérigazgató azért azt is hozzátette, hogy annak ellenére, hogy egy rakás vállalat mindössze egy maréknyi chipgyártóra kénytelen támaszkodni szerte a világon, a komponens ellátás problémája 2021 második felére mindenképpen megoldódik. Az Apple már hivatalosan is bejelentette, hogy bizonyos alkatrészek csak korlátozottan állnak rendelkezésükre, emiatt nem tudnak lépést tartani az iPhone 12 mobilok iránti kereslettel. Hogy ennek mi köze cikkünk tárgyához? Az, hogy a Qualcomm az almás gyártó legfőbb 5G modem beszállítója.

A General Motors, ami a világ egyik legnagyobb autógyártója szintén chipellátási hiányból kifolyólag csökkenti három üzemében is a termelést: egyszerűen nem áll rendelkezésükre elegendő alkatrész a gyártás zökkenőmentes folytatásához. Elképesztő, hogy egészen különböző iparágak mennyire függenek ugyanattól a maroknyi chipgyártótól, amelyek ha nem tudják teljesíteni a megrendeléseket, képesek visszatartani más cégeket is attól, hogy a vásárlóikat elegendő mennyiségű termékkel lássák el.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá