A Samsung 17 milliárd dolláros chipgyárat épít Texasban

Igazából már lehetett arról hallani meg olvasni, hogy a Samsung valami félvezető-gyárat tervez amerikai földeken, ám most újabb jelentések kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint a koreai gyártó valóban komolyan gondolja ezt, és az USA-ban szeretne létesíteni egy vadonatúj chipgyárat.

A gyár a texasi Taylorban lesz az új hírek szerint, a befektetés pedig 17 milliárd dollárba fog kerülni. Ez az egész bennünket világpolgárokat leginkább azért érinthet, mert minél több helyen történik chipgyártás, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy a későbbiekben egy a jelenlegihez hasonló alkatrész-hiány megkeseríti az életünket.

Tudod emiatt nincs otthon PlayStation 5-öd, és ezért nem tudsz emberi áron grafikus kártyát vásárolni. Mivel a Samsung rengeteg chipet értékesít amerikai vállalatoknak, egy ilyen új létesítmény hosszú távon csökkenteni tudná az árakat, és jócskán megkönnyítené a dolgokat úgy általában véve is.

Az állami hatóságokhoz benyújtott dokumentumokból még az is kiderült, hogy a gyár, amennyiben megépül nagyjából 1800 új munkahelyet fog teremteni, aminek a helyiek biztosan nagyon örülni fognak. Hogy a dolgok még simábban menjenek a gyár megépítésekor Texas állama az ilyenkor szokásos adókedvezményeket is felkínálja, például csökkentet ingatlanadót kell majd a koreai cégnek fizetnie a fenntartás első 10 évében.

Amennyiben a dolgok a tervek szerint alakulnak, a gyár 2024-ben nyithatja meg kapuit, és a következő három évben egy 205 milliárd dolláros beruházási alap része lesz. Nyilván most már minden az állami döntéshozókon múlik, ám ők még egyelőre nem álltak elő végleges döntéssel, nagy valószínűséggel azért ez a befektetés zöld utat fog kapni, és amikor így lesz, számítani lehet majd egy nagy bejelentésre.

Forrás: The Wall Street Journal

Szólj hozzá