A Samsung elhozza a sugárkövetést a mobilos játékok világába

Az asztali videokártyák révén már egy pár éve elérhető a hardveresen gyorsított sugárkövetés, vagyis a ray tracing, és a legújabb generációs konzolok is képesek erre a bravúrra, amely olykor lélegzetelállító módon képes fokozni a játékok vizuális élményét. A Samsung jóvoltából jövőre az okostelefonok is képesek lesznek sugárkövetésre, mégpedig az általuk gyártott Exynos 2200 lapkakészlet AMD RDNA 2 architektúráján alapuló grafikus gyorsítónak köszönhetően.

A sugárkövetés egy fizikailag pontos szimulációja annak, hogyan verődik vissza a fény az adott objektumokról, az eredmény pedig valósághűbb tükröződés, fotórealisztikus megvilágítás és árnyékok lesznek, sokkal látványosabb eredményekkel, mint a 3D modellek hagyományos megvilágítását alkalmazva. Mondanunk sem kell, hogy a ray tracing csak úgy habzsolja az erőforrásokat, a metódus játékokban való használata hardveres támogatást igényel a valós idejű teljesítés megvalósításához.

A Samsung Exynos 2200 chipsetének grafikus gyorsítója a Variable Rate Shading eljárást is támogatni fogja, a technológia lehetővé teszi, hogy egyes objektumok, mint például a játékos karakterek jobb minőségben renderelődjenek, miközben a kevésbé fókuszban lévő vizuális elemek textúráján és felbontásán visszább vesznek, a teljesítmény fokozásának érdekében.

Az AMD-vel közösen fejlesztett grafikus gyorsító akár 30 százalékkal is gyorsabb lehet, mint a jelenlegi csúcskategóriás Mali GPU-k, így a még be sem mutatott Mali-G710-et is le fogja előzni. Természetesen a valós teljesítmény attól függ majd, hogy a Samsung milyen órajelet állít be a lapkakészlet végleges változatánál.

A Samsung lapkájának GPU-ja ugyanazt az RDNA 2 architektúrát használja, mint a Radeon RX 6000 szériába tartozó grafikus kártyák, illetve a kurrens generációba tartozó konzolok, vagyis a PlayStation 5 és az Xbox Series S illetve X modellek, bár utóbbiak esetében történt némi finomhangolás. A hamarosan debütáló, hordozható kategóriában hódító Valve Steam Deck APU-ja, de még a Tesla Model S és X autók szórakoztató rendszere is alkalmazza ezt a technológiát. Az Exynos 2200 lapkakészlet a Samsung Galaxy S22 modellekben debütálhat, 2022 elején.

Forrás: Ice Universe

Szólj hozzá