A Samsung már a jövő héten megkezdheti a 3 nanométeres chipek gyártását

A Samsung várhatóan a jövő héten jelentheti be a 3 nanométeres chipek gyártásának megkezdését – állítják bizonyos sajtóorgánumok. Amennyiben nem tévednek, a dél-koreai cég alaposan be fogja előzni a TSMC-t, ami az ígéret szerint majd csak az idei év második felében kezd az azonos csíkszélességű lapkák tömeggyártásába. 

A Samsung által alkalmazott gyártási technológia lehetővé teszi, hogy 35 százalékot spóroljanak a rendelkezésre álló területen, illetve biztosítja a 35 %-kal nagyobb teljesítményt, miközben 50 %-kal alacsonyabb lesz az energiafogyasztás az 5 nanométeres gyártási eljárással készülő chipekhez képest, mint amilyen a Snapdragon 888 és az Exynos 2100.

Mindez az úgynevezett “Gate All Around” tranzisztor – elrendezés révén valósul meg. A FinFet eljárást váltó megoldás lehetővé teszi a tranzisztorok méretének csökkentését anélkül, hogy sérülne azok áramszállító képessége.

A Samsung nem csupán technológiailag igyekszik az élre törni, nagyon komolyan gondolják a befektetést is a chipgyártáson belül. Példának okáért már tavaly lehetett arról hallani, hogy a vállalat 10 millió dollárt fektethet be egy kifejezetten 3 nm-es lapkákat gyártó üzem építésébe Texas államban.

Ez a beruházás mára 17 milliárd dollárosra nőtt, a telep várhatóan 2024-ben kezdi meg működését. A Samsung korábban azt is bejelentette, hogy 2025-re már elérik azt a fejlettségi szintet, hogy képesek lesznek 2 nm-es chipek gyártására is.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá