A TSMC készen áll az 5 nanométeres chipek gyártására

Miközben mindenhonnan azt lehet hallani, mennyire akadozik a gyártás és a különböző hardveres ellátórendszerek a koronavírus fertőzés miatt, addig a TSMC-ről kiderült, hogy már készen állnak az 5 nanométeres lapkák gyártására. A bennfentesek szerint a termelés áprilisban fog megkezdődni, így a félvezetők előállításával foglalkozó vállalat tartani tudja eredeti ütemtervezetét, és már az idei év első felében megindul az új generációs chipek gyártása. 

A tajvani cég csapata már évek óta dolgozik az 5 nanométeres gyártási technológián. és ez lesz a második alkalom, hogy használják az ULV, vagyis az ultraibolya sugaras litográfiát, amit elsőként a 7 nanométeres chipek előállításakor vetettek be. Ezeket a lapkákat most megtalálhatjátok a jelenlegi csúcskategóriás okostelefonok és táblagépek belsejében. A csökkentett csíkszélesség előnyeit nem igazán kell ecsetelni, megnövekedett tranzisztorsűrűség és alacsonyabb fogyasztás jellemzi az újdonságokat.

Az új gyártási eljárással készülő chipeket egyaránt fel fogják használni mobil és PC eszközökben is, a TSMC pedig már most bejelentette, hogy nem képesek több megrendelést teljesíteni, mert így is teljes kapacitáson dolgoznak. Az elemzők szerint ez az új gyártósor fogja majd idén a tajvani cég éves bevételének a 10 százalékát hozni. A 7 nanométeres chipek pedig ahogyan egyre fejlettebbé és olcsóbbá válik az előállítás, hamarosan szélesebb körben is elterjedhetnek, és elérhetővé válhatnak a középkategóriában is.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá