A TSMC továbbra is fog gyártani processzorokat a Huawei számára

A Huawei cseppet sem rózsás helyzetéről igyekszünk folyamatosan beszámolni, aki szeretne jobban elmélyedni a témában, azoknak ajánljuk korábbi cikkeinket. Az Egyesült Államok által deklarált tiltás miatt egyre többen fordulnak el a kínai gyártótól, előbb a Google volt kénytelen megszakítani az együttműködést, most pedig már az ARM támogatásának megvonásáról cikkezik a nemzetközi sajtó. Szerencsére vannak azért olyan partnerek is, amelyek kiállnak a Huawei mellett, ezek egyike a tajvani TSMC, ami a legújabb hírek szerint továbbra is gyártani fog processzorokat a kínai vállalat számára. 

Egy TSMC szóvivő nemrégiben azt nyilatkozta  hogy továbbra is együtt fognak működni a Huawei-jel, annak ellenére, hogy oly sokan megszakították velük a kapcsolatot az USA tiltásának eredményeként. Az ARM kihátrálasa a Huawei mögül azért különösen fájdalmas, mivel a Kirin chipsetek processzorai (Cortex), és grafikus gyorsítói (Mali) is ARM szabadalomra épülnek, viszont a HiSilicon még mindig képes lehet a jelenlegi, sőt, talán bizonyos jövőbeli modellekhez is előállítani a szükséges lapkákat.

A BBC egy kapcsolata az ARM cégnél azt állítja, hogy a Kirin 985 chipsetet nem érinti a tiltás. A lapkát nagy valószínűséggel a Mate 30 széria telefonjaiba szánja a kínai gyártó, viszont az Android operációs rendszerhez való hozzáférés nélkül a széria jövője így is kétséges, hiába volna megoldott a chipsetek előállítása.

Januárban mutatta be a Huawei a Tiangant, ami a világ első 5G chipje volt, a fejlesztést a kínai gyártó az 5G állomásokban hasznosította volna. Mivel a chip szintén ARM szabadalmakra épül, a Huawei hálózati üzletága is komoly veszélybe került, hiszen így nem tudnak hálózati infrastruktúrát kiépíteni sehol sem a világon.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá