A Valve videón kapta szét a Steam Deck-et, de senkinek nem ajánlja a szerelgetést

A szerencsésebbek már az idei év végén megkaphatják a lefoglalt Steam Deck készüléküket, ami lényegében nem más mint egy játékokra kiélezett ultrahordozható számítógép. A gyártó Valve a minap egy videót tett közzé, amelyen felnyitják a szerkezetet, hogy lássuk milyen mágia hajtja. A videó során külön kiemelik, hogy bár a Deck szétszerelhető, azért ha lehet ilyesmivel otthon ne kísérletezzen senki.

A Nintendo Switch szinte kihívó nélkül uralja a hordozható játékgépek piacát, amelyet most majd a Steam Deck pezsdíthet fel egy kicsit, feltéve, hogy siker lesz a Valve kompakt masinájából. A most publikált felvételen továbbra is egy protetikus látható, és a videót készítő meg is jegyzi, hogy az alkatrészek végleges elrendezése és kialakítása még változhat a megjelenés előtt. Ki tudja, talán fontolóra vették Linus Sebastian melegedéssel kapcsolatos aggályait.

Az első, amit a videó elején leszögeznek, hogy bár a készüléket bárki szétszedheti, ezt mégsem ajánlják senkinek. Ha valaki nem értő módon elkezd babrálni a Steam Deck belsejében, még az is megtörténhet, hogy az akkumulátor meggyullad, vagy egy óvatlan érintéssel némi statikus energia kerül a burkolat alá, ami kinyírja a belső komponenseket.

Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg a tartósság az egyik legfontosabb szempont a Steam Deck kapcsán, ez pedig csak úgy lehetséges, ha minden könnyen cserélhető, javítható. A videó azt is elmagyarázza például, hogy milyen könnyű az analóg vezérlők cseréje, amelyeket kifejezetten ehhez a készülékhez fejlesztettek. Ugye nem csupán egy analóg irányítóról, hanem egy érintésérzékeny apró felületről van szó. A gyártó azt ígéri, hogy a cserealkatrészek a következő hónapok során hozzáférhetővé válnak. Ez nagyon jó hír.

Szóba kerül az M.2 SSD meghajtó cseréje is, egyébként a készülék belsejében lévő modult kifejezetten a Steam Deck-hez választották, és a felhasználóknak nem érdemes cserélni azt, mert az új meghajtó nem feltétlenül illeszkedik majd tökéletesen, és még interferenciát is okozhat a Wi-Fi kapcsolatban.

A Steam Deck előjegyzés júliusban indult, akik a leggyorsabban foglaltak, azok már decemberben hozzájuthatnak a készülékhez. A Steam Deck egy hordozható mini gaming PC, amelynek indulóára 399 dollár, ezért az összegért cserébe egy 64 GB-os modell jár, amelyet memóriakártyával tudunk bővíteni. Ami pedig a hardveres jellemzőket illeti, a készülék belsejében egy AMD Zen 2 + RDNA 2 APU végzi a munka dandárját, amelyet 16 GB RAM-mal, valamint akár 512 GB-os háttértárral egészítettek ki. A készülék saját képernyővel rendelkezik, amely 7 hüvelykes, és 1280 x 800 pixeles felbontás biztosít, de a töltésre is szolgáló USB-C porton keresztül bármilyen monitort rá lehet kötni a gépre.

Forrás: Valve

Szólj hozzá