A VESA egységesítené a HDR kijelzők specifikációit

Hatalmas kavarodás van a piacon a HDR képes kijelzők körül, eléggé átláthatatlan a helyzet, és ezen mindenképpen változtatni kell.

Mostanra eljutottunk odáig, hogy szinte minden TV-n ott virít a HDR logó valamilyen formában, pedig az olcsóbb kategóriás készülékeken nagyjából élvezhetetlen az ilyen videó, és a sima SDR változatú kép jobban néz ki, míg a felső kategóriában természetesen jóval látványosabb a HDR tartalom.

Rengeteg apróságra lenne szükség a teljes HDR élményhez. Ilyen például a magas fényerő (akár 1000+ nit), a minél nagyobb színtér lefedettség, és természetesen a minél mélyebb fekete jelenléte, ami miatt magas kontrasztarányt kapunk. Ezt szabályozná a VESA (Video Electronics Standards Association), és egységesítené, ezért kezdetben háromféle kategóriába sorolná a HDR képes kijelzőket, a név pedig DisplayHDR lenne.

Ezen kategóriákba bizonyos tulajdonságoknak való megfelelés alapján kerülhetnének be a megjelenítők. A legkisebb kategóriába való bekerüléshez legalább 400 nites fényerő kellene (320 a teljes kijelző esetén), el kell érniük egy bizonyos kontrasztarányt (itt eléggé engedékenyek), és az adott színtér esetén is legalább 95%-os lefedettség szükséges. Természetesen a felsőbb kategóriákba már nehezebb bekerülni, mivel emelkednek a kritériumok.

Nem tudni bevezetik-e ezt, de rengeteg gyártó nagy bajban lenne. Még a jelenlegi legjobb OLED TV-k is elbuknának, mivel a legkisebb kategóriához tartósan 320 nites teljes képernyős fényerőt kellene tudnia az adott TV-nek, ami a jelenlegi típusoknál nagyjából 150 körül van.

Mindenesetre ha ez nem is valósulna meg, akkor is ideje lenne egy egységesített HDR szabványnak, hogy a felhasználók jobban kiigazodhassanak rajta.

Forrás: Anandtech

Szólj hozzá