A Xiaomi belép az asztali számítógépek piacára

Habár nálunk elsősorban a különböző háztartási eszközök és okostelefonok kapcsán lehet ismert a Xiaomi, a kínai gyártó rengeteg termékkategóriában képviselteti magát. Úgy néz ki, hamarosan újabb piacra fognak belépni, ha minden igaz, boszorkánykonyhájuk Windows PC-ket rejt, amelyek valamikor a közeljövőben jelenhetnek meg.

Azért mondjuk, hogy hamarosan, mert a gyártó első asztali számítógépének igazából már december elsején be kellett volna mutatkoznia, de sajnos az aznapra időzített eseményeket későbbre halasztották. Azóta viszont kiderült, hogy nem egy, hanem két PC is lehet a Xiaomi tarsolyában.

Az egyik készülék némileg rejtélyesebb, ez a Xiaomi Host Mini PC néven kering az előzetes értesülésekben, amelyet barebone, vagyis csupasz állapotában néhány kiválasztott partnernek már megmutatott a gyártó. Valószínűleg a készülék nem ebben a formában kerül majd forgalomba, a mellékelt képeken csupán a 100 wattos XM22AL5X tápegység látható, más komponens nem, csupán a ház, illetve a váz.

A konstrukció úgy látszik, hogy alkalmas lesz két dedikált grafikus kártya fogadására egy Mini-ITX alaplapon. Azt mondjuk nem tudni, hogy egy 100 wattos tápegység miként fog meghajtani akár egyetlen dedikált grafikus kártyát, de talán ez nem a végleges konstrukció. A PC hátulján még egy érdekes mechanikus kapcsolót is látni, azt nem tudjuk, hogy mire szolgál, de az előzetes információk alapján egy működőképes eleme lesz a végleges összeállításnak. A két termék közül tehát ez a rejtélyesebb, izgalommal várjuk, hogy a Xiaomi mivel készül.

A másik masina egy kicsit egyértelműbb. Lényegében egy Mac minit idéző mini PC számítógépről van szó, amelynek belsejében ha minden igaz, AMD Ryzen 6800H APU teljesít majd szolgálatot, amely egy 45 wattos TDP-vel bíró chip, Radeon 680M RDNA2 iGPU modullal kiegészítve, 16 GB RAM-mal, valamint 512 GB SSD-vel. Az árazása alapján a készülék igencsak versenyképes lesz, mert az előzetes információk szerint helyi pénzből átszámítva nagyjából 570 dollárért fogják kínálni ezt az aprócska számítógépet. Az még a mi valutánkban is egy elviselhető összeg, olyan 221 ezer forint.

Most már csak az érdekel bennünket, hogy mikor mutatják be a két számítógépet, illetve, hogy tervezik-e a nemzetközi piacon is forgalmazni őket. Reméljük a közeljövőben ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá