A Xiaomi válaszolt az adatgyűjtéssel kapcsolatos vádakra

A Xiaomit is elérte a kínai gyártókat jellemző probléma, miszerint a felhasználók utáni kémkedéssel gyanúsítják őket, ám a cég szinte azonnal válaszolt az őket ért rágalmakra.

Gyakorlatilag két csoportba oszthatjuk manapság a mobilfelhasználókat. Vannak akik kerülik a kínai mobilokat, hiszen meg vannak győződve azok megbízhatatlanságáról, ám a nagyobb többség ettől kevésbé tart, és a barátságos árcéduláért cserébe nem foglalkoznak ezekkel a hírekkel.

Most épp a Xiaomi van soron, és a Forbes egyik kutatója, Gabriel Cirlig fedte fel, miszerint a gyártó saját böngészője (Mi browser) adatokat gyűjt a felhasználókról. A másik probléma, hogy ezt a tevékenységet még inkognitó módban is folytatja. Az úriember egyébként egy Redmi Note 8-at használ a mindennapok folyamán, így első kézből figyelhette meg a dolgot.

Elmondása szerint rengeteg információt rögzít a szokásairól (meglátogatott oldalak, mappák, beállítások, meghallgatott zene stb.), majd az adatokat kínai tulajdonban lévő orosz és szingapúri szerverekre küldi tovább. Azóta több mobilt is ellenőriztek (Mi 10, Redmi K20, Mi Mix 3), és azoknál is ugyanez volt a helyzet. A mobil egyébként még inkognitó módban is küldi a csomagokat, amelyet az alábbi videón szemléltet.

A Xiaomi már válaszolt is a vádakra, és félrevezetőnek nevezte a cikket. A szóvivőjük elmondta, hogy minden adatvédelmi követelménynek megfelelnek. Szerintük egy egy bevett szokás a gyártóknál, és a böngészés élményének fokozása miatt történik. Állítása szerint minden adatot teljesen anonim tárolnak, így azok nem követhetőek vissza az adott személyhez.

Forrás: XDA-Developers

Szólj hozzá