Akkor is hallgatózik Google Asszisztens, amikor nem kéne?

Friss értesülések szerint a Google képviselői állítólag azt nyilatkozták egy indiai kormányzati testületnek, hogy a Google Asszisztens akkor is rögzíti a felhasználók hangját, amikor azok nem veszik igénybe szolgálatait. A vállalat állítólag azt is megerősítette, hogy a munkatársai olykor le is hallgatják ezeket a beszélgetéseket.

Az IndiaToday értesülései szerint a Google képviselői egy indiai kormányzati testületnek elismerték, hogy alkalmazottaik bizonyos alkalmakkor lehallgatják azoknak a beszélgetéseknek a felvételeit, amelyek a felhasználók és a Google Asszisztens között zajlanak. Ezt a keresőóriás korábban, máskor már elismerte, ám most a dolgot az teszi pikánsabbá, hogy a vádak szerint a Google mesterséges intelligencia segédje néha akkor is hallgatózik, amikor nincs is megidézve, és állítólag ezt is elismerték a cég munkatársai annak a bizonyos testületnek Indiában.

A Google szóvivői ezen a megjelenésén azt állították, hogy alkalmanként valóban belehallgatnak a felhasználók és a Google Asszisztens között lebonyolított beszélgetésekbe, de csak azzal a céllal, hogy javítsák a különböző nyelvekhez rendelt beszédfelismerő technológiákat. A vállalat azt állítja, hogy a munkatársak csupán töredékeket hallhatnak ezekből a párbeszédekből, és a kényes beszélgetésekbe még véletlenül sem fülelhetnek bele. Mondjuk azt jó lenne tudni, hogy miként tesznek különbséget kényes és nem kényes beszélgetések között, ám ezt a fontos kérdést a Google sem ott, sem később nem válaszolta meg.

Azt sem árulták el eddig, hogy mégis mire fel rögzít kéretlenül a virtuális asszisztens. Azt tudjuk, hogy a Google Asszisztens folyamatosan figyel, hátha kimondják az őt megidéző parancsot, de felvételt elvileg csak akkor készíthet, ha az utasítást kimondták, és miután elbocsátottuk, abba kellene hagynia a rögzítést. Az előfordulhat, és ez az adatvédelmi szabályzatban is benne van, hogy a segéd véletlenül aktiválódhat, mert a szoftver azt hitte, hogy hozzá szóltak, de erre az eshetőségre is van hangutasítás, amivel törölni lehet a legutóbbi felvételt.

A szabályzatban viszont nincs szó az Asszisztens által indokolatlanul készített felvételek egyéb eseteiről, és az sem teljesen világos, hogy a Google a véletlenszerű felvételekre utalt-e a szabályzatban, vagy úgy értette, hogy az Asszisztens akkor is rögzíti a felhasználó hangját, ha nem véletlenül kapcsolták azt be. Utóbbi sokak paranoiáját erősítené meg, és irgalmatlan mennyiségű adatvédelmi kérdést vetne fel.

A Google tevékenységeit vizsgáló indiai testület egyik tagja állítja, hogy a Google a felhasználási feltételeiben egyértelműen kijelenti, hogy a felhasználók és a Google okoshangszórók, illetve az egyéb Google Asszisztens támogatással bíró eszközök közötti párbeszédeket rögzítik és tárolják. A feltételekben azonban nincs szó arról, hogy ezekbe belehallgathatnak a cég munkatársai, ráadásul az is ott áll, hogy ha a felhasználó beleegyezik, akkor a Google harmadik féllel is megoszthatja a gyűjtött adatokat. A testület munkatársa szerint engedély ide vagy oda, ez a felhasználói adatvédelem súlyos megsértése.

Az indiai informatikai minisztérium egy magas rangú munkatársa azt is elárulta, hogy azért vizsgálják a Google-t, mert a cég és a hozza hasonló vállalatok általában nem törlik a tárolt adatokat, ameddig a felhasználó manuálisan meg nem teszi azt. A Google Asszisztenssel folytatott beszélgetéseket bármikor ki lehet törölni, de azt nem tudni, hogy amikor ez megtörtént, akkor azok a felvételek is törlődnek-e, amelyeket üresjáratban készített a virtuális segéd, tette azt akár véletlenül, akár titokban.

Az írásunk forrását biztosító Android Authority munkatársai egyébként megkeresték a Google-t, hogy tisztázzák a cikk alapjául szolgáló indiai jelentést, és az alábbi választ kapták:

“Mivel ez egy zárt ajtós meghallgatás volt, nem kommentálhatjuk a meg nem nevezett forrásokon alapuló történeteket, de megosztunk minden olyan részletet, amely segíthet megérteni, hogyan működik az asszisztens, és ez tisztázza az esetlegesen felmerülő kételyeket.”

A Google erre az oldalra irányította az érdeklődőket, itt részletesebben is ismertetve van az Asszisztens működése.

Forrás: AndroidAuthority

Szólj hozzá