Így bírják a kínai micro SD kártyák, teszteltem egy egész Alfawise garnitúrát 8-tól 256 GB-ig!

Bár a hazai felhasználók és vásárlók egyre nagyobb bizalommal vannak az egyébként tényleg sokkal színvonalasabb kínai termékek iránt, a különböző adattárolók esetében ez a szimpátia mintha megszűnne, semmivé válna. A magyar vásárló inkább Samsung, SanDisk, Kingston márkájú SD, micro SD kártyákat vásárol, a kínai gyártók hasonló termékeitől pedig tart, azokat ha lehet kerüli, hiszen – szerinte – olcsó húsnak híg a leve. Arra gondoltam, egy teszt révén megpróbálom cáfolni ezt az előítéletet, vagy megerősíteni, attól függően, mire jutok az Alfawise micro SD készletével, melyben a legkisebb kapacitástól a legnagyobbig volt mindenféle.

Miért is gondolom, hogy létezik ellenérzés a kínai eredetű kártyákkal és adattárolókkal szemben? Nos, a forrásom maga az internet, illetve a különböző közösségi oldalak, ahol a hozzászólásokban mindenkinek megvan a maga nem éppen hízelgő véleménye ezekről a termékekről. Gagyi, nem akkora a kapacitása, mint ami rá van írva, nem bírja semeddig, pénzkidobás. Nem csupán a neten, de ismerősi körökben sem igazán bíznak a kínai gyártók memóriakártyáiban, miközben az illető nagy megelégedettséggel használ mondjuk egy Huawei vagy Xiaomi márkájú okostelefont. Érdekes ellentmondás, gondoltam a végére járok, kinek van igaza.

Szépen sorban, egymás mellett – igen tudom, jók a könyveim

Bár a kártyákat a GearBest bocsátotta részemre tesztelésre, ez nem jelenti azt, hogy részrehajló leszek, a népszerű webshop árul más márkájú micro SD kártyákat is, szóval ha az Alfawise csöppségei nem váltják be az irántuk táplált reményt, azt feketén-fehéren le fogom írni, ha pedig így lesz, inkább javaslok egy másik brandet. Szerencsére az eddigi tapasztalatok alapján nincs velük gond, legtöbbet a 256 és 128 GB-os kártyákat használom a TV-okosítóban, filmeket és sorozatokat nézünk rajta a párommal, és eddig egyszer sem szaggatott be Oliver Queen íjászkodás közben. Persze nem csak ilyen célzattal lehet ezeket a kártyákat használni, lehetne drónokba is pakolni az apróságokat, vagy fényképezőgépbe, de vélhetően ez a lényegen mit sem változtat.

Jópofák ezek a mesefigurák a kártyákon

Bár mindenki tagadja, a legtöbben igenis adnak a különböző benchmark tesztek eredményeire, és miközben a mindennapi használatról papolnak, igazából szeretik, ha a telefonjuk jó AnTuTu pontszámot kap. Mivel az ilyen tesztek megkerülhetetlenek, gondoltam essünk túl a kötelező körökön, és lefuttattam egyet az Alfawise kártyáin. Tesztelés közben a kártyák egy Samsung Galaxy Note 9 belsejében voltak. Az Alfawise kártyáinak terméklapja a GearBesten csupán olvasási sebességeket tett közzé, így módfelett érdekelt, mit mond a tesztprogram, milyen gyorsan is lehet másolni ezekre az apróságokra. A rendelkezésemre bocsátott készletben volt 8, 16, 32, 64, 128, valamint 256 GB-os kártya is, szóval a tesztelés nem volt pár perces folyamat.

Sokat gondolkodtam, milyen benchmark programot használjak a kártyák tesztelésére, bár benne vagyok a tech világban, nekem sem egyszerű valóban autentikus alkalmazást találnom erre a célra. Asztali környezetre nem lenne annyira bonyolult, Windows és egyéb rendszerekre már elég sok megbízható fejlesztés létezik, de én ezúttal okostelefonos appot akartam. A felhasználók nagy része a micro SD kártyát a telefonjába rakja, ezen kívül fényképezőgépek, drónok, tabletek lehetnek a leggyakoribb eszközök, amelyeknek tárhelyét ilyen apróságokkal igyekszünk bővíteni. Végül hallgattam az internet népére, valamint a Google Play Áruház értékeléseire, és egy fizetős alkalmazás mellett tettem le a voksom, melyet kifejezetten erre az alkalomra, illetve célra vásároltam. Az SD Card Test Pro kiváló értékeléseket kapott, ráadásul magyar fejlesztés, így külön öröm volt számomra, hogy egy hazai programozót tudok támogatni. Akinek esetleg szüksége lenne egy ilyen jellegű applikációra, annak melegen tudom ajánlani ezt sokoldalú, precíz, de könnyen használható alkalmazást. A benchmark teszt nem csinál egyebet, mint méri az adott kártya írási, valamint olvasási sebességét, így egyszerűen fel tudjuk mérni, hogy az mire alkalmazható, esetében milyen felhasználási mód lesz az ideális. Minden kártyát megmértem egyesével, mégpedig a hosszabb, ám precízebb metódussal, melyet az applikáció maga ajánlott. A programot innen tudjátok letölteni, nagyjából ezer forintos áron!

8 GB-os verzió

Nem estem össze a 8 GB-os kártya teljesítményétől, nagyjából erre számítottam. Ezt a kártyát tudjátok mire lehet használni? Fogod a tabletet, amit nem sajnálsz, telerakod mesével, és máris van mit néznie a gyereknek vonatozás, kocsikázás közben. Videófelvételre ez a kiszerelés nem ajánlott.

16 GB-os verzió

A 16 GB-os kártya írási sebessége valamiért lassabb, mint a 8 GB-os változaté, viszont az olvasási tempó sokkal sebesebb. Videózni még mindig necces ezzel a kártyával, legalábbis magasabb felbontás mellett, viszont fotókat tárolni, e-bookokat letölteni rá szinte tökéletes. Ezt a karit be lehet rakni az ebook olvasó micro SD foglalatába, szerintem a gyártó is oda szánta, vagy egy kicsit régebbi mobilba.

32 GB-os verzió

A 32 GB-os Alfawise kártya már egészen elfogadható írási sebességet kínál, amivel lehet akár videókat is készíteni, de Full HD felbontásnál nagyobbra semmiképpen nem ajánlott. Ellenben erre a kártyára már nem csak fotók, elektronikus könyvek, zene vagy képregények férnek, hanem nagyobb felbontású mozik is, amiket a legtöbb készülék segítségével röccenés nélkül vissza lehet majd játszani.

64 GB-os verzió

Ez itt szép magyar fordulattal élve a “now we’re talking” kategória, ezzel a sebességgel már komolyabb dolgokat is véghez lehet vinni. A 64 GB-os kártyát már simán bele lehet rakni egy drón belsejébe, rá lehet menteni a nagyobb felbontású videókat, bármilyen cél is lebeg előtted, a munkád során keletkezett eredményeket nyugodtan tárolhatod ezen az Alfawise kártyán.

128 GB-os verzió

A 128 GB-os kártyát már arra tervezték, hogy méltó helyet találjon magának a fényképezőgépben, a Nintendo Switchben, és más hasonló eszközök belsejében. 4K videókat gond nélkül kezel ez a kiszerelés, és kapacitását tekintve is kiválóan alkalmazható nagy felbontású videók, vagy egyéb tartalmak tárolására. Az apróság valami 5 ezer forintba kerül, szóval totálisan megéri.

256 GB-os verzió

Nem fogom tagadni, nekem a 256 GB-os kiszerelés a kedvencem, simán ráfér egy csomó évadnyi Flash, vagy a komplett Gyűrűk ura és Hobbit trilógia, természetesen szigorúan legális forrásból. A kártya kellően gyors, és bár igazából az olvasási sebesség már nem nőtt olyan szignifikáns módon a széria többi tagjához viszonyítva, de ez még mindig az a szint, amit elvársz egy kártyától, amivel szeretnél 4K videókat tárolni, és visszajátszani.

Még valami: ezek az én méréseim, és a tévedés jogát fenntartom, lehet nálad valamivel jobb, esetleg rosszabb eredmények jönnek majd ki, de szerintem nagyságrendileg nem lesznek olyan oltári nagy eltérések. Az eredmény sokban függ attól is, milyen szoftverrel, milyen eszközben teszed próbára az adott kártyát, én a már fentebb leírt metódusokat választottam.

Igazából nem szoktam túl sok fotót készíteni, a videók rögzítése pedig abszolút nem tartozik a kedvenc tevékenységeim közé, de azért igyekeztem csinálni pár felvételt, melyek egyből a kártyákra kerültek. A kisebb kapacitású karik nem alkalmasak a 4K felvételek megfelelő futtatására, ezzel így nem is kísérleteztem, viszont a 128 és 256 GB-os kártyákkal gond nélkül történt a rögzítés, és utána a visszajátszás is akadás nélkül zajlott, ami nagyon jó eredmény egy olcsó kínai kártyától. Lényegében ugyanaz történt, mint a Samsung márkájú kártyám esetében, bár az nyilván gyorsabb írási és olvasási sebességet tud felmutatni, de annyi pénzért, amennyiért vásároltam, illik is így tennie. Egyébiránt jól szerepeltek videózás közben az Alfawise termékei, én bátran tudom őket ajánlani a vloggereknek, videósoknak. Nyilván azt nem tudom ilyen csekély idő alatt megmondani, mennyire bírják a strapát, de azt igen, hogy az elmúlt 4-5 hétben nem voltak kímélve. Nagyon sok sorozatot fogyasztok és nem vagyok híve a stream szolgáltatásoknak, azt szeretem, ha helyi tárolású az összes média. A Mecool KM3 TV-boxom szinte állandóan pörög nálunk, és benne megfordult az összes nagyobb kapacitású kártya. Volt olyan, hogy a letöltés direkt a kártyára történt, ilyenkor a megfelelő program futtatása közben akár 24 MB/s sebességet is ki lehetett hozni, ám ennél sebesebben nem lehetett dolgoztatni egyik Alfawise csöppséget sem, de ez vélhetően a PC portjának maximuma. Nem tudom mekkora az élettartama ezeknek a termékeknek, de azt igen, hogy lement rajtuk három évad Zöld Íjász, egy rakás 4K felbontású mozi, és számtalan DC animált film, amiknek hatalmas rajongója vagyok. Akadás, hiba, egyszer sem történt, nagyon jók teljesítettek a kártyák.

Érdekesség, hogy a TV-okosító minduntalan Samsung márkájú kártyaként érzékelte az Alfawise apróságait, fogalmam sincs miért, de persze ennél jobban érdekelt a folyamatos működés. A 256 GB-os kártya arra is alkalmas volt, hogy leformázva belső tárhelyként funkcionáljon a TV-box belsejében, az alkalmazások futtatása gördülékeny volt, és a médiatartalmak is pöccre indultak. Egy valami nem ment: filmnézés, miközben nyomattam a letöltést, azt a kártya már nem bírta, ha ment a háttérben a download, akkor a nagyobb felbontású videók akadtak, de ez abszolút érthető és elfogadható, az ár tekintetében meg pláne. Úgy vélem, tartósság terén semmivel sem lehetnek rosszabbak, mint a mainstream márkák által gyártott opciók, azok inkább gyorsaságban tudnak az Alfawise megoldásai felé kerekedni. De ami a szavatosságot illeti, valószínűleg fogják addig bírni, mint a többi brand kártyái. Fotókat, filmeket, videókat, e-bookokat tárolni teljesen megfelelnek, én tudom őket jó szívvel ajánlani.

Azok számára, akik nem bíznak sem a felhőszolgáltatásokban, sem a kínai micro SD kártyákban, de ezzel a cikkel felkeltettem bennük az érdeklődést, tudok javasolni egy arany középutat. Az igazán fontos emlékeket, képeket, fájlokat, családi videókat tárold azon, amin eddig is tetted, “márkás” pendrive, HDD, akármi. Viszont ha szeretsz drónokkal foglalkozni, amatőr fotós vagy, és hozzám hasonlóan te is inkább helyi tárolású fájlok révén szeretsz tartalmat fogyasztani, van egy rakás természetesen legálisan vásárolt e-bookod, digitális képregényed, azokat nyugodtan helyezd el az Alfawise kártyáin. Idővel látni fogod, hogy ezek a termékek sem rosszabbak, maximum nem olyan sebesek, mint az ismert vállalatok drága alternatívái, de bőven vállalhatóan dolgoznak még a kisebb kapacitásúak is. Nem professzionális felhasználásra teljesen jók ezek a kártyák, már hetek óta használom őket, és a méretesebbeken simán mennek a 4K tartalmak is. A kisebbeket beleteheted az olcsó tabletbe, és arról nézhetitek a mesét a gyerkőccel. Összességében véve jól teljesítettek a kínai micro SD kártyák, nekem beváltak, persze ez az állítás egyelőre csak az Alfawise termékeire igaz, hogy jobban rálássak a témára, ki kell próbálnom más kínai márkák hasonló cuccait is. Talán erre is sor kerül a jövőben. Köszönet a mintákért a GearBest csapatának!

Ha szeretnétek venni ezekből a kártyákból, az alábbi linkeken megtehetitek. Már eléggé megfogyatkozott a készlet, de most még elérhető a 32 és a 64 GB-os verzió, illetve megveheted a teljes sorozatot is 8-tól 256 GB-ig egész jó áron:

 

A Samsung kártyáit pedig itt találod jó áron:

 

Köszönet a mintákért a GearBest csapatának!

Szólj hozzá