Apple AirTaggel lopnak autókat a montreáli bűnözők

Több híroldal is arról számol be, hogy a kanadai Montrealban a bűnözők Apple AirTaggel könnyítik meg a járműlopásokat. A vermonti Burlington városának rendőrei nemrég figyelmeztetést is kiadtak a közelmúltban Kanadába látogató sofőröknek, az almás nyomkövető veszélyeivel kapcsolatban.

Két burlingtoni lakos Apple AirTag nyomkövetőket talált a járműjében, miután visszatértek egy montreáli útról, és állítólag nem ezek az első ilyen bejelentések, amelyekkel a rend őrei mostanában szembesülnek. Az egyik sofőr családi látogatáson járt Montreálban, és figyelmeztetést kapott, hogy egy AirTag utazik vele. A férfi aztán a telefonjával arra kényszerítette a nyomkövetőt, hogy az hangjelzést adjon le, ezután megtalálta az apró kütyüt az autó első hűtőrácsában.

Ryan McLiverty, a Vermont Intelligence Center kibernetikai elemzője szerint ezek az incidensek nem újkeletűek, de mostanában megszaporodott a számuk. A montreáli bűnözők arra használják ezeket a kütyüket, hogy kövessék a járműveket, ellopják, majd külföldön eladják azokat. Az is benne van a pakliban, hogy AirTaggel jelölik azokat az autókat, amelyeket aztán kábítószer csempészésre fognak be, a sofőr/tulajdonos tudta nélkül.

Viszed mások szemetét, aztán ha megállítanak, te kerülsz kellemetlen helyzetbe a bűnözők helyett, ha pedig minden flottul ment, valaki a követővel azonosítja a kocsidat, és kiveszi a szajrét, a határ túloldalán. A maga nemében zseniális.

Azért akadnak biztonsági funkciók, amelyek megnehezítik a gazemberek dolgát, és segítséget nyújtanak a leendő áldozatoknak. Az AirTag riasztást küld, ha nem tartózkodik tulajdonosa közelében, és a riasztás megjelenik az iPhone-on. Akkor sem kell feltétlenül pánikba esni, ha Android rendszert futtató készülék van a birtokunkban, már egy ideje ezek is képesek felismerni az ismeretlen Bluetooth nyomkövetőket, beleértve az Apple AirTageket. Amúgy az Apple-nek van egy Nyomkövető Érzékelése nevű alkalmazása is, amely képes azonosítani őket.

Forrás: MacRumors

Szólj hozzá