Asztali PC-szintű bővíthetőséggel kecsegtet a moduláris kialakítású Framework Laptop

Valószínűleg még te sem hallottál a Framework nevű cégről, amelynek székhelye San Francisco-ban található, nem véletlenül, mert a most bejelentett Framework Laptop nevű noteszgép a startup legelső terméke. A számítógép több moduláris, cserélhető és bővíthető alkatrészt tartalmaz, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy lehetővé tegyék a tulajdonos számára a gép hosszútávú és tartós használatát. Bizonyos szempontból ez egy anti-Macbook, lássuk, mit is tud!

A Framework Laptop alumíniumból készült házat kapott, amely 15,8 mm vastag, a készülék a tömegét tekintve 1,3 kg. A megjelenítő 13,5 hüvelykes, a képarány 3:2, a felbontás pedig 2256 x 1504 pixel, a maximális fényerő 400 nit. Kapunk továbbá egy 1080p60 webkamerát, egy 55 wattórás akkumulátort, valamint egy 1,5 mm-es billentyű-úttal rendelkező klaviatúrát. A notebook lelke lehet az Intel Core i5-1135G7, vagy az i7-1165G7, illetve az i7-1185G7 Tiger Lake processzor egyaránt, a grafikus gyorsításról pedig Intel Xe modulok gondoskodnak.

És most jön az érdekes rész! A Framework Laptop esetében nem vagyunk örökre a kezdeti processzor és grafikus gyorsító kombinációhoz kötve, a laptop alaplapja lehetővé teszi a processzorcserét, így a későbbiekben egy újabb, gyorsabb CPU kerülhet a jelenlegi helyére. Az újdonság rendelkezik egy spéci bővítőkártya rendszerrel, amelynek segítségével még a portokat is cserélhetjük a laptop oldalán.

A felhasználó választhat USB-A, USB-C, HDMI, DisplayPort, microSD, gyors 250 GB-os vagy 1TB-os bővítőkártyák közül, de van fejhallgató kimenet, meg még egy rakás más lehetőség.

A jövendőbeli tulajdonos igényei és vágyai szerint cserélheti őket és elhelyezheti a notebook mindkét oldalán.

Számos egyéb mellett cserélhető a billentyűzet kiosztása és nyelve, a kijelző körüli mágnesesen csatlakoztatható színes keret, a belső háttértár, az operatív memória de még a Wi-Fi kártya is. A megjelenítő, az akkumulátor és a billentyűzet is úgy lett kialakítva, hogy a későbbiekben szintén cserélhető legyen.

A Framework lehetővé teszi külsős partnerek számára is, hogy a készülékkel kompatibilis modulokat építsenek és értékesítenek a kifejezetten erre a célra dedikált piacon, ami a Framework Marketplace névre hallgat. A Framework Laptop elérhető lesz előre telepített Windows 10 Home vagy Pro operációs rendszerrel.

Opcionálisan választható lesz a Framework Laptop DIY Edition is, ami olyan, mintha a laptopok IKEA-ja lenne: megkapsz minden alkatrészt és modult, ami a saját eszközöd összerakásához szükséges, amire aztán olyan operációs rendszert telepítesz, amilyet csak akarsz.

A Framework Laptop 2021 nyarától lesz elérhető, első körben az Egyesült Államokban, de reméljük máshol is kapható lesz, tekintve a készülék hiánypótló mivoltát. Az ár és a további hardveres jellemzők egyelőre még nem ismertek, de az elkövetkezendő hetekben minden részletet közzétesznek és megkezdődik az előrendelési fázis is.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá