Az AMD máris rákontrázott az Intel-re

Nemrég adtuk hírül, hogy az Intel elképesztő, 28 magos processzort jelentett be, és nem kellett sokáig várni a rivális válaszára, akik máris túllicitálták ezt egy 32 magos CPU-val.

A héten megrendezett Computex kiállítás tartogatott némi meglepetést, és az AMD is sok részletet megosztott a második generációs Ryzen processzoraival kapcsolatban. Az előző széria tagjai maximum 16 maggal és 32 szállal rendelkeztek, amit a gyártó máris megduplázott.

A legújabb Threadripper processzor már 32 magos verzióban is elérhető lesz, ami ráadásul 64 szálon képes majd párhuzamosan dolgozni. Sajnos még semmilyen konkrét eredményt nem osztottak meg, de várhatóan brutális sebességre lesz majd képes a szörnyeteg.

Az órajel állítólag 3000 Mhz lesz, ami turbóval 3.4 Ghz-ig kúszhat majd fel. Érdekesség, hogy az Intel 28 magos chipje 5 Ghz-en ment, viszont az csak a marketingnek szólt, mivel speciális körülmények között érték el, ráadásul ezen az órajelen már közel 1000W-ot fogyasztott a processzor. Várhatóan ott is hasonló, 3 Ghz körüli sebességre számíthatunk majd.

Érdekes pletyka, miszerint az AMD eredetileg csak egy 24 magos verziót szeretett volna bemutatni, amire egy időzített tweet-ből következtethetünk. Az Intel bemutatója után viszont változtattak a stratégián, és előálltak az architektúra legerősebb modelljével, a 32 magos Threadripperrel.

A processzorok állítólag már augusztus környékén elérhetőek lesznek, de az árukról egyelőre nem árultak el semmilyen információt.

Forrás: Hwsw

Szólj hozzá