Az Apple A14 lapkája ellen menne a Samsung fejlesztés alatt álló Exynos chipje

Tagadhatatlan, hogy a Samsung Exynos 2100 számos téren jelent előrelépést a korábbi Exynos 990-hez viszonyítva, viszont az Apple A14 Bionic még mindig sokkal jobb felhasználói élménnyel kecsegtet. Habár az új fejlesztésük a Snapdragon 888-hoz mérhető CPU teljesítményt illetően, grafikai téren már jócskán elmarad attól. Ezt orvosolandó a koreai gyártó az AMD-vel karöltve egy vadonatúj chipset fejlesztésébe fogott, ami direkt kihívója lehet az Apple A14-nek.

Amennyiben az értesülések nem tévesek, akkor a Samsung egy igencsak kemény fába vágta a fejszéjét, de ez nem jelenti azt, hogy ne járhatnának sikerrel. Ráadásul minél később jelentik be az új lapkakészletet, annál tovább vehetik igénybe az AMD segítségét a hőelvezetés és az energiafogyasztás optimalizálására. A GFXBench adatok szerint az új chip nagyon jó eredményeket produkál, mi több, az Apple A14 Bionic-ot is képes felülmúlni.

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a Samsung fejlesztése csak azért tud nagyobb teljesítményt produkálni, mert a laboratóriumi körülmények közt olyan energiamennyiséget vehet magához, ami nem állja meg a helyét valós felhasználási környezetben. Így aztán nem nehéz kitalálni, hogy a gyártó jelenlegi célja az, hogy csökkentse az energiafogyasztást, és ehhez kellenek majd az AMD szakemberei. A forrás szerint a Samsung 2021 első vagy második negyedében be is jelentheti az AMD grafikus gyorsítóval felvértezett új zászlóshajó Exynos chipsetet.

Amennyiben ez az információ valós, akkor ez azt is jelentheti, hogy a Samsung megváltoztathatja a felsőkategóriás lapkakészletek kiadásának korábbi ütemezését, és akár a Galaxy Note szérián kívül eső modellek is megkaphatják a chipet. Ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy a vállalat más gyártókat használ majd kísérleti alanynak az új lapkakészlethez, többek között a Vivo-val is jó kapcsolatot ápolnak, akik használják is a fejlesztéseiket.

Forrás: GizChina

Szólj hozzá