Az Apple egy hónappal később adja ki az iPadOS 16-ot az iOS 16-hoz képest

Az Apple ugye már régóta külön kezeli az iPad és az iPhone rendszerét, de azok mindig egyszerre szoktak debütálni, legalábbis eddig így volt. Ám most a legfrissebb értesülések szerint ez hamarosan megváltozhat, ugyanis az iPad OS 16 egy hónap késéssel érkezhet az iOS 16-hoz képest.

Nagyjából egy hónapos csúszással jelenheg meg az iPadOS 16 az iOS16-hoz viszonyítva. Az utóbbi ha minden jól megy, akkor szeptemberben érkezhet, vagyis ahogyan megszoktuk már, az éppen aktuális iPhone modellekkel, amelyek szintén ebben a hónapban szoktak bemutatásra kerülni. Az almás táblagépek aktuális rendszere viszont csak októberben fog megérkezni.

A késés oka sem rejtély. Az iPadOS 16 részét képezi egy úgynevezett Stage Manager nevű, kifejezetten a fejlett multitaszkingot lehetővé tévő funkció, amelynek fejlesztése a vártnál jóval több időt vesz igénybe. A jelenleg is tartó bétatesztelési fázisban a fejlesztők jó része kritizálta a Stage Managert, mert az szerintük hibásan működik, nem egyértelmű a használata és még csak nem is kompatibilis a legtöbb iPad modellel.

Az iPadOS 16 elhalasztása valamivel közelebb viszi majd a rendszer premierjét az új tabletek megjelenéséhez, amely októberben lesz esedékes. A hírek szerint érkezni fog egy M2 lapkával szerelt iPad Pro, valamint egy olcsó iPad is, amin már USB-C csatlakozó lesz, vagyis az iPad-ek világából végleg száműzik a Lightning portot. Az EU határozata miatt erre az iPhone-ok esetében is sort kell majd keríteni valamikor a közeljövőben.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a késéssel kapcsolatos értesüléseket, de azt mondjuk hivatalosan is megerősítették korábban, hogy nem minden előzetesen megmutatott új funkció érkezik meg a az iOS 16 és az iPadOS 16 kezdeti verzióiba. Így aztán az is megtörténhet, hogy nem a teljes iPadOS rendszer késik, csak a Stage Manager, ami majd valamikor később, mondjuk egy 16.1 verzióban kerül majd bele a rendszerbe.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá