Az Apple nem akar lemondani a Lightning csatlakozóról

Ahogy azt már néhány napja megírtuk, az EU a töltőcsatlakozók egységesítését tervezi, és a hír kiszivárgása után nem kellett sokáig várni az Apple válaszára, amely nem tetszését fejezte ki a dologgal kapcsolatban.

Az EU nem véletlenül tervezi a töltőcsatlakozók egységesítését, hiszen a régi töltők hihetetlen mennyiségű, mintegy 51.000 tonnányi elektronikus hulladékot tesznek ki évente. Az egységesítéssel ez jócskán csökkenne, ráadásul a felhasználók is profitálnának a dologból. Akár olcsóbban is vásárolhatnánk mobilokat, amennyiben azokat töltőaljzat nélkül dobnák piacra a gyártók, hiszen így már biztosan minden háztartásban akadna ilyen.

Természetesen az Apple-t érintené ezt legérzékenyebben, hiszen ők a saját fejlesztésű Lightning csatlakozót használják a termékeik esetén. A cég már nyilatkozatot is kiadott, melyben nemtetszésüket fejezik ki a dologgal kapcsolatban, hiszen szerintük ez jócskán lecsökkentené az innovációs lehetőségeket, és állításuk szerint a felhasználókra és gazdaságra is negatív hatással lenne.

Egy Koppenhágában készült tanulmányt is bemutattak, amely szerint a fogyasztók nagyjából 1,5 milliárd euróval károsulnának, míg a környezetvédelemmel kapcsolatos előnyök mindössze 13 millió eurót tennének ki. Sajnos részleteket nem közöltek, de elsőre eléggé túlzónak tűnik a dolog, pláne hogy az Apple szponzorálta a kutatást.

Ez a nyilatkozat egyébként egy kicsit ellentmond az utóbbi évek híreinek, amely szerint az Apple a jövőben USB-C csatlakozóra vált majd, ám ezek alapján ez nem tűnik reálisnak. Az Apple minden bizonnyal a végsőkig kifog tartani, és valószínűleg tényleg csak akkor lesznek hajlandóak váltani, ha a törvényjavaslatot elfogadják, és nem lesz más választásuk.

Forrás: Reuters

Szólj hozzá