Az Apple szinte teljes egészében lefoglalta a TSMC 3 nm-es gyártási kapacitását

Friss tajvani jelentések szerint az Apple szinte teljesen a markában tartja a TSMC 3 nanométeres gyártási kapacitását. Az alapszintű 3 nanométeres feldolgozási technológia fogja dominálni a teljes 3 nanométeres gyártás megközelítőleg 90 százalékát és ennek a 90 százalékát foglalta le magának az almás gyártó. A chipek az új iPhone-ok, MacBookok és iPadek belsejébe kerülnek majd.

Az A17 és M3 lapkák gyártását is a tajvani manufaktúra 3 nanométeres eljárásával fogják menedzselni. Az Apple ezen architektúrával kapcsolatos terveiről 2020 óta hallani, vagyis Tim Cook vállalata hosszú távra tervez. Az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max modellek az eddigi értesülések szerint a legelső 3 nanométeres lapkakészlettel szerelt okostelefonok lesznek a piacon.

Az új gyártási eljárással készülő lapkák, ha minden igaz, 35 százalékkal jobb energiahatékonysággal és 15 százalékkal nagyobb teljesítménnyel fognak rendelkezni. Ez az összehasonlítás az iPhone 14 Pro modellek belsejében szolgálatot teljesítő A17 lapkákhoz viszonyítva értendő.

Azok egyébként 4 nanométeres csíkszélességű konstrukciók. Ami pedig a számítógépes vonalat illeti, a frissített 13 colos MacBook Air, valamint az új 24 hüvelykes iMac lehetnek az elsők, amelyek borítása alatt már a szintén 3 nanométeres eljárással készülő M3 chipset teljesít szolgálatot.

Amennyiben ezek az értesülések beigazolódnak, akkor a maradék 10 százalékos gyártási kapacitásért a Qualcomm, a Samsung és a MediaTek fog ketrecharcot vívni. Így aztán az Androidos mobilokba kerülő 3 nanométeres, csúcskategóriás chipek eleinte csak korlátozott mennyiségben lesznek elérhetők. Nem kell pánikba esni, ezek egyelőre csak spekulációk, nem feltétlenül lesz chip- és készlethiány, hiszen a TSMC addig még bőven megemelheti a gyártási kapacitását, meg aztán ezek az értesülések is egyelőre a nem hivatalos kategóriában futnak.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá