Az Apple végre kiadta az iPadOS 16.1, iOS 16.1, watchOS 9.1 és tvOS 16.1 rendszereket

Az Apple beváltotta ígéreteit és most kiadta több operációs rendszerének is a legújabb verzióját. Természetesen a főszerepet az iPadOS kapta, mivel az a szokottól eltérően nem debütált együtt az iPhone-ok rendszerével, várnunk kellett rá majd egy hónapot, de most végre itt van. Az almás cég frissítette a TV-okosítókra, okosórákra és telefonokra fejlesztett rendszereit is, azokról is fogunk ejteni pár szót.

iPadOS 16 helyett 16.1 verziót kapunk, vagyis a táblagépek és az okostelefonok rendszerének verziószámai ismét szinkronban vannak. Na lássuk akkor, hogy miért kellett ennyit várni az iPad-ek rendszerére!

Komoly előrelépések történtek a multitaszking tekintetében, a legnagyobb fejlesztés az úgynevezett “Stage Manager” vagy Porondmester, amelyet sajnálatos módon csak az iPad Pro 12.9 és 11 gépek kapnak meg teljes funkcionalitásában, illetve a legújabb iPad Air. Az új opció automatikusan rendszerezi az alkalmazásokat és az ablakokat, lehetővé teszi különböző méretű és akár egymást átfedő ablakok megnyitását, áthúzását, áthelyezését és egy csomó minden mást. Az M1 és M2 processzorokkal szerelt iPad modellekre hamarosan érkezik majd a funkció egy frissítés formájában, amely lehetővé teszi a Stage Manager külső képernyőn való használatát, akár 6K felbontásban. Talán még nem Mac OS, de azért komoly előrelépéseket érhettünk tetten.

Az iPadOS új verziója számos üzenetküldéssel kapcsolatos opciót is magában foglal, az üzeneteket szerkeszthetjük, vissza lehet vonni a küldést, illetve beszélgetéseket tudunk olvasatlannak jelölni. Aztán kapunk néhány intelligens eszközt a Mail alkalmazáshoz, ilyenek a küldés törlése, a küldés ütemezése, figyelmeztetést kapunk, ha egy címzettet vagy mellékletet elfelejtettünk felvenni, illetve emlékeztetőt, hogy térjünk vissza a piszkozat állapotban lévő levélhez, ne hagyjuk azt befejezetlenül. A keresés is jobb lett a levelezőben. Mostantól támogatott az iCloud Megosztott Mappa, a Safari kapott új biztonsági és együttműködési funkciókat és az Időjárás alkalmazás is megérkezett iPad-re.

Az iPhone-okon futó iOS 16.1 is megkapta az iCloud Megosztott Mappát, elérhető a harmadik féltől származó alkalmazások élő nézete a dinamikus szigeten és a záróképernyőn, nyilván ez utóbbi csak iPhone 14 Pro modelleken. Használhatjuk a Fitness+ alkalmazást Apple Watch nélkül, megoszthatjuk a kulcsokat a Walletben és persze számos hibajavítás is részét képezi a frissítésnek.

Az Apple okosóráira fejlesztett watchOS 9.1 az ígéret szerint képes lesz megnövelni az üzemidőt olyan tevékenységek közben, mint a szabadtéri séta, a futás és a túrázás, köszönhetően annak, hogy az Apple Watch Series 8, Watch SE 2 és Watch Ultra modellek esetében le lehet csökkenteni a pulzusmérés és a GPS adatok leolvasásának gyakoriságát. Mostantól zenéket is le tudunk tölteni Wi-Fi hálózaton keresztül, akkor is, ha az okosóra nincs a töltőn.

A tvOS 16.1 új dizájnnal vértezi fel Siri-t, mostantól támogatja a megosztott fotókönyvtárakat és Apple Watch nélkül is használhatjuk a Fitness+-t. Mindegyik új rendszer támogatja az új otthoni csatlakozási szabványt, vagyis a Matter-t, ez alól az almás TV-okosító szoftvere sem kivétel.

Az Apple frissítések általában mindenki számára egyszerre válnak elérhetővé, vagyis ha nem kaptál volna értesítést az új rendszerekről, akkor érdemes megnézni a beállításokat, mert már lehet ott van a letölthető frissítések között az új verzió.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá