Az Egyesült Királyság versenyhivatala határozottan ellenzi a Microsoft-Activision felvásárlást

A Microsoft-Activision felvásárlás már egy éve napirenden van, de a hatóságok még mindig akadályozzák a két vállalatot abban, hogy véglegesítsék a 68,7 milliárd dolláros üzletet, ami a technológia történetének legnagyobb felvásárlása volna, amennyiben megvalósul. A legutóbbi szabályozó szerv, amely hangot adott aggodalmainak, a brit Versenypiaci és Piacfelügyeleti Hatóság.

Az elemzői vélemények szerint a Microsoft akvizíciója hosszú távon ártana játékosoknak, mivel az olyan címek, mint például a Call of Duty, idővel Xbox exkluzívvá válhatnak. A szakértők szerint ez magasabb árakhoz, kisebb választékhoz, piaci dominanciához, lecsökkent minőséghez és rosszabb szolgáltatáshoz vezetne a konzolok világában.

A mi feladatunk annak biztosítása, hogy az Egyesült Királyság játékosai ne kerüljenek olyan globális megállapodások kereszttüzébe, amelyek idővel károsíthatják a versenyt, és magasabb árakat, szűkülő választékot vagy kevesebb innovációt eredményezhetnek. Előzetesen megállapítottuk, hogy ez a probléma itt is fennállhat.

Nagyon úgy fest, hogy az európai trösztellenes bizottság osztja az Egyesült Királyság hatóságának véleményét, szerintük az üzletet nem lehetne nyélbe ütni bizonyos korrekciós intézkedések alkalmazása nélkül. A brit versenyhivatal azt javasolja, hogy válasszák külön a Call Of Duty franchise-t és az legyen ezentúl egy független vállalat terméke. Ugyanakkor ez korlátozott erőforrásokhoz és eszközökhöz vezethet, ami megnyomoríthatja a céget.

A Microsoft ígéretet tett arra, hogy az Activision játékai nem lesznek exkluzívok, sőt, a nagy konkurensnek, a Sony-nak is felajánlottak egy 10 éves licencet, amely azt szavatolná, hogy a Call Of Duty megmarad a PlayStation konzolokon. A britek hivatala viszont nem túl lelkes ezekért az ötletekért, mivel a Microsoftnak korábban is voltak Windows és Xbox exkluzív címei és a 2020-as ZeniMax felvásárlás eredményei is az akvizíció ellen szólnak.

Szerintük ha a Microsoft meg is tartja a Call of Duty-t a PlayStation platformon, az lényegesen rosszabb feltételek mellett történne meg. Úgy látszik az, hogy a Sony PlayStation exkluzív tartalmakat tett a CoD játékokba, már senkit nem zavar és feledésbe merült. Érdekes módja ez a kettős mércének…

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá