Az embereket hidegen hagyják az AAA játékok iPhone-on és iPaden

Az Appfigures csapata által gyűjtött adatok alapján az AAA játékok nem igazán mondhatóak túl nagy sikernek iPhone-on és iPaden. Ennek okai eléggé sokrétűek, az elemzők igyekeznek a miértekre is válaszokat adni.

Két játékkal példálóznak, az egyik az Assassin’s Creed Mirage, a másik pedig a Resident Evil 4. Előbbit 123 ezer alkalommal töltötték le az érdeklődők, mióta június 6-án megjelent a platformra, de 3 ezren sem voltak, akik meg is vették a játék teljes változatát.

Az átlagos napi letöltés is beesett 3 ezer alá, ennél pedig a leggagyibb free-to-play mobilos játék is jobban teljesít mind iOS, mind iPadOS platformon. A Resi negyedik része decemberben startolt, és az sem produkál sokkal jobb számokat. 357 ember töltötte le összesen és mindössze 7 ezren vették meg a teljes játékot. Jelen pillanatban a címnek összesen 5750 aktív játékosa van.

Az elemzők szerint a felhasználók inkább az egyszerűbb casual játékokat részesítik előnyben telefonon és tableten, ezek általában egyedi kinézettel, semmint élethű grafikával bírnak és az irányításuk is sokkal jobban illeszkedik az érintőképernyőkhöz. A konzolról és PC-ről érkező címek mindegyike sokkal jobban játszható valamilyen fizikai kontrollerrel, és amúgy is sokkal szebben mutatnak egy nagyobb képernyőn.

Az sem elhanyagolható, hogy ezeket a AAA portokat csak néhány készülék tudja futtatni, egészen pontosan az iPhone 15 Pro, valamint Pro Max, illetve a legalább M1 chippel szerelt iPad modellek. Egyesek szerint az Apple-t amúgy sem annyira nagyon érdekli a gaming, és a háttérben fizetett azért a fejlesztőknek, hogy a készülékeik hardvere megkapja a szükséges promóciót.

Mondjuk ha ki lehetne lőni ezeket a játékokat monitorra, televízióra, talán még lenne is értelme a dolognak, de ez a funkció csak kurtán-furcsán érhető el még iPad Prón is, iPhone-on meg egyenesen használhatatlan, szóval ha hordozható játékot akarsz, talán jobban jársz egy Nintendo Switch-csel, vagy egy Steam Deckkel. Utóbbira nem kell újra megvenni a címeket sem, mert a könyvtárad azonnal rendelkezésre áll.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá