Az EU kényszerítené az okostelefongyártókat az USB-C szabvány használatára

Azt hiszem a fenti hír hallatán a legtöbb felhasználó egyetért azzal, hogy ez egy remek döntés lenne, hiszen ha valaki több készüléket használ, amelyeknek nem egyezik a töltőaljzata, akkor az kifejezetten kellemetlen helyzetekbe sodródhat időnként.

Az EU egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely gyakorlatilag kényszerítené a gyártókat, hogy a csatlakozók tekintetében egységesítsék a mobiltelefonok és egyéb kisebb kütyük töltőit. Amint elkészül a javaslat és megszavazzák azt, onnantól már nem lesz választása a gyártóknak, már amennyiben az európai piacon szeretnék értékesíteni a készülékeiket.

A micro USB felett mondhatni már eljárt az idő, és a Mini USB is egyre inkább kezd kikopni, ezek utódja pedig az USB-C, amely jelenleg minden téren a legjobb megoldásnak tűnik. Ezen felül még a Lightning csatlakozó található meg a piacon, amelyet viszont kizárólag az Apple használ.

Ez a dolog az Apple-t érintené leginkább, hiszen minden bizonnyal az USB-C lenne a végső győztes, ám róluk már évek óta pletykálják hogy ők is erre váltanak a jövőben. Ennek ellenére komoly bevételi forrástól esnének el, hiszen az ő töltőik és kábeleik általában jóval drágábbak a konkurencia megoldásainál.

A szabványosítást azért is szorgalmazza az EU, mert a régi töltők mennyisége állítólag évi 51.000 tonnányi elektronikus hulladékot tesz ki, ami lássuk be, nem kevés. Elmondhatjuk tehát, hogy minden téren előrelépést jelentene a döntés, és reméljük nem kell sokat várni rá, mivel bizonyára évekbe telik majd, mire a régi szabványok kikopnak majd a piacról.

Forrás: 9to5Google

Szólj hozzá