Az EU kötelezővé teszi a bloatware appok törölhetőségét

Bloatware – így nevezzük a senki által nem kért, de a frissen vásárolt okostelefonon már ott virító alkalmazásokat. Le lehet őket tiltani, de ennyi, ha az ember visszaállítja gyári állapotra, ezek a  kéretlen alkalmazások újra ott lesznek a mobilon. Nem mindegyik rossz vagy haszontalan, de egy részük igenis idegesítő tud lenni, ám az Európai Unió által hamarosan életbe lépő Digital Service Act kötelezni fogja a gyártókat, hogy minden előre telepített alkalmazást tegyenek a felhasználó által is törölhetővé.

A Digital Service Act egy olyan törvénycsomag, ami az unión belüli digitális felhasználók számára biztosítana nagyobb irányítást az általuk birtokolt okostelefon szoftvere felett. Mondjuk nálunk az EU-ban annyira nem vészes ez a bloatware probléma, azért még is így rendre megjelennek olyan appok a telefonon, amiket senki nem kért, és hasznosnak sem feltétlenül nevezhetőek. Az új rendelkezés kényszeríteni fogja a telefongyártókat arra, hogy lehetőséget biztosítsanak a vásárlók számára minden ilyen előre telepített alkalmazás törlésére. Jelenleg az van, hogy bizonyos appok csak akkor tüntethetők el a készülékről, ha valaki egy teljesen más ROM-ot installál a telefonjára, vagy root hozzáféréssel takarítja le őket. Ezek olyan beavatkozások, amelyek túlmutatnak a hétköznapi felhasználó tudásán, és a legtöbb esetben garanciavesztéssel is járhatnak.

Ezen kívül az új rendelkezés az olyan nagy társaságokat, mint az Apple vagy a Google arra is kényszeríteni fogja, hogy az általuk gyűjtött adatot csak és kizárólag hirdetési szolgáltatások biztosítására használja fel, nem pedig egyéb kereskedelmi célra, és azokat meg kell majd osztaniuk az üzleti partnereikkel is. Mi több, a Google és az Apple többé nem használhatja fel a saját szolgáltatásai javára az üzleti partnerektől szerzett adatokat sem, ez egy olyan tevékenység, amit a két gigász mát régóta csinál a Google Play Áruház és az AppStore révén.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá