Az Európai bizottság a Spotify javára döntött, és bűnösnek találta az Apple-t

Már két éve, hogy a Spotify nekiment az Apple-nek, és jelentették őket az Európai Unió hatósága felé, mivel a véleményük szerint úgy alakítják ki a saját platformjukat, hogy a riválisaik hátrányba kerüljenek. A döntés végre megszületett, és bizony fájhat miatta a cupertinói cég vezetőinek feje.

Két éve elég nagy port kavart Daniel Ek (a Spotify vezérigazgatója) levele, amelyben részletesen elmesélte, hogy véleménye szerint az Apple hogyan él vissza a piaci helyzetével, és nehezíti meg a riválisok dolgát. Azóta már több cég is jelezte ugyanezt, és az Epic Games ki is lett tiltva az App Store-ból, mivel meg akarták kerülni az almás céget.

Az Európai bizottság most meghozta döntését, és egyetért abban, hogy az Apple valóban visszaélt a helyzettel, és befolyásolja a tisztességes piaci verseny kialakulását. Az egyik legnagyobb gond, hogy az iOS-re kizárólag az App Store-ból lehet alkalmazásokat telepíteni, az Apple pedig a bevételek 30%-át teszi zsebre az itt megtalálható programok után. A fejlesztőknek ezt a költséget általában tovább kell hárítaniuk a felhasználókra, így pedig jóval drágábban kell adniuk az adott terméket, amellyel komoly hátrányba kerülnek az Apple termékeivel szemben.

Egy másik pontban is bűnösnek találták őket, miszerint az Apple szabályzata tiltja, hogy a fejlesztők tájékoztassák az előfizetőket arról, hogy esetleg az Apple platformján kívül is elő tudnak fizetni az adott szolgáltatásra. Így a felhasználók nem értesülnek az olcsóbb lehetőségekről, amennyiben maguktól nem járnak utána a dolognak. Emiatt csak a drágább árazást látják az App Store-ban, amellyel egyértelműen manipulálják a vásárlókat, hogy azok inkább a kedvezményesebb árú Apple termékeket válasszák.

Az Apple-nek most 3 hónapja maradt reagálni a döntésre, és már meg is szólaltak az ügyben. Véleményük szerint a Spotify már most is csak 15%-ot fizet az előfizetések után, és nem tartják korrektnek, hogy a cég még kevesebbet akar jattolni, miközben szeretnék kihasználni a rendszerük által nyújtott lehetőségeket. Véleményük szerint a bevétel az App Store fenntarthatósága miatt is fontos, hiszen ebből fedezik a fejlesztéseket is. Az ügy bizonyára nem ért még véget, hiszen az Apple minden bizonnyal fellebbezni fog a döntés miatt, hiszen a büntetés mértéke akár az éves bevételük 10%-a, azaz 27 milliárd dollár is lehet.

Forrás: AndroidAuthority

Szólj hozzá